Vukovarsko-srijemska

17. DANI HRVATSKOG TURIZMA

U Vinkovcima dodijeljene turističke nagrade, dvije otišle na istok zemlje

17. Dani hrvatskog turizma nastavljeni su u Vinkovcima gdje je sinoć dodijeljen prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore za destinacije i atrakcije godine, ali i ljude u turizmu.

Gari Cappeli   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

 Dvije nagrade otišle su upravo u istočni dio zemlje gdje se po prvi puta održavaju Dani hrvatskog turizma. Baranja je nagrađena najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma, a osječka Zlatna greda dobila je posebno priznanje za razvoj ponude kontinentalnog turizma. I Slavonija će postati dio kolača hrvatskog turizma koji doprinosi hrvatskom gospodarstvu, istaknuo je resorni ministar Gari Cappelli.

„Hrvatski turizam ove godine plovio je uzburkanim morem. Možda netko nije vjerovao da će hrvatski turizma uspjeti ove godine, no ja nisam sumnjao niti u jednom trenutku. Pitalo nas se u Londonu, sada će biti godina dana, što će biti ove godine s hrvatskim turizmom. Govorili smo im tada nećemo ulaziti u fizičke pokazatelje, bit će teška i zahtjevna, ali spremni smo za utrku sa svom konkurencijom oko nas, bez obzira što god radili. Hrvatske je prelijepa zemlja koja svojim znanjem i podizanjem kvalitete može u bilo koju utakmicu”, rekao je Cappelli.

Usprkos svim izazovima, turistička godina bila je uspješna, a pozicija Hrvatske na globalnom tržištu je stabilna, poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

„U HTZ-u smo ove godine stavili fokus na tri cilja - razvoj i rast kontinentalnog turizma, otvaranje i pozicioniranje na dalekim tržištima i digitalizacija hrvatskog turizma. Odlični pokazatelji potvrđuju da smo na dobrom putu. Treba istaknuti da je ove godine isto tako rastao turistički promet, a da je iznad prosjeka rastao upravo na kontinentu, u Slavoniji, a to je rezultat hrabrosti, upornosti i zajedništva”, objasnio je Staničić.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović naglasio je da je Slavoniji prijeko potreban priljev novog kapitala, ponajprije u smještajne, hotelske kapacitete.

„Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo ponuditi i druge sadržaje. Prije svega moramo se specijalizirati i orijentirati na ciljane niše poput ciklo-turizma i agroturizma koji privlače turiste tijekom cijele godine, a ne samo tijekom nekoliko mjeseci. Moramo poraditi na smanjenju senzacionalnosti našeg turizma te ići na kontinentalni turizam koji naš turizam može učiniti cjelogodišnjim”, zaključio je Burilović.

Vrhunac manifestacije je večeras. U Osijeku će se dodijeliti drugi dio nagrada, za 10 najboljih u turizmu, a svečanosti će nazočiti, između ostalih, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.