Politika

MINISTAR JOSIP ALADROVIĆ TVRDI

Ne mogu se ukinuti povlaštene mirovine i nećemo ih ukidati

I dok u školama traje štrajk, a HNS prijeti izlaskom iz koalicije zbog zahtjeva za većim plaćama prosvjetarima, postavlja se pitanje mogu li se sredstva za to povećanje dobiti revizijom povlaštenih mirovina i treba li tu reviziju provesti. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović odbacuje opciju ukidanja povlaštenih mirovina.

Josip Aladrović   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

"Naravno da ne postoji varijanta da se ukidaju mirovine za 175 tisuća građana koje su uređene posebnim propisima i koje je Sabor donio. To nije odluka koja je u ovom trenutku nastala nego je odluka koja je na snazi dugi niz godina. Naravno da se one ne mogu ukinuti i nećemo ih ukidati."

HNS-ov Milorad Batinić istaknuo je da su na koalicijskom sastanku, tijekom predstavljanja mirovinske reforme, predložili da se mirovine po posebnim propisima izdvoje iz mirovinskog fonda u onom dijelu u kojem država participira.

"Onaj dio koji je hipotetski, branitelj ili netko tko koristi povlaštenu mirovinu, koliko je uplatio u mirovinski fond da mu se proporcionalno udjelu isplati iz mirovinskog fonda, a da za ostalo država formira posebni fond. Žao mi je što se to nije dogodilo i mi ćemo sada isto u raspravi o prijedlozima zakona predložiti to."

 

Revizija mirovina je zasigurno potrebna, smatra MOST-ovac Nikola Grmoja.

"Nemoguće je da mi imamo danas toliko ljudi koji primaju mirovinu iz Narodne oslobodilačke borbe to je nešto nevjerojatno. Prvo krenuti od toga, a onda iz svega ostalog. Pravim braniteljima dati sve, a onima koji su na bilo koji način prevarili hrvatsku državu i tako obezvrijedili ne samo Domovinski rat nego i sve ostale branitelje, jer imamo onda povike i na one koji su časno sudjelovali u Domovinskom ratu. To svakako treba revidirati."

Rajko Ostojić iz SDP-a rekao je da su oni, dok je bio saborski zastupnik, glasali da se ukinu saborske imovine.

"Nažalost to nije prošlo na Ustavnom sudu. SDP je definitivno u tom smislu povlaštenih mirovina krenuo od sebe i naravno da sve ostale skupine povlaštenih mirovina moraju krenuti od sebe. I tu definitivno ima lufta, ali prvenstveno od takozvanih dužnosnika."

Čelnik Demokrata Mirando Mrsić smatra da će se mirovinski sustav urušiti ako se povlaštene mirovine ne izdvoje. Komentirajući jučerašnji okrugli stol u organizaciji Ministarstva branitelja rekao je da će broj korisnika povlaštenih mirovina rasti, jer raste i broj branitelja. Aladrović je, pak, poručio - povlaštene mirovine izdvojene su iz mirovinskog sustava.

"Cijelo vrijeme komuniciramo. Mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih prihoda proračuna. Izdvojene su iz doprinosa, izdvojene su iz mirovinskog sustava, jedino što tehnička provedba ide kroz HZMO."