Politika

NAKON ZAKLJUČKA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA

HDZ: Bernardić mora dati ostavku zbog protuzakonita primanja poklona

Klub zastupnika HDZ-a u četvrtak je zatražio da predsjednik SDP-a Davor Bernardić podnese ostavku nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa ocijenilo da je povrijedio načelo obnašanja dužnosti kada je od poslovne škole Cotrugli dobiju stipendiju u iznosu od 263.000 kuna.

Davor Bernardić   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

"Kada smo čuli tko osniva i čini 'antikorupcijsku koaliciju' - SDP, GLAS, HSU, IDS i HSS i kada smo shvatili da bi deklaraciju o antikorupcijskom savezu trebali potpisati Davor Bernardić, Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak nismo bili sigurni šale li se ili misle ozbiljno, pogotovo u kontekstu jučerašnje odluke Povjerenstva o Bernardiću“, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Nisam, kaže Bačić, još vidio tu deklaraciju, ali pretpostavljam da će se dio preambule zvati "U dobrom društvu", a u tom dobrom društvu nalazi se Bernardić kojemu je Povjerenstvo utvrdilo da je protuzakonito primio poklon od 263.000 kuna.

Svjedoci smo, podsjeća, da je Bernardić sa saborske govornice tražio da premijer Plenković zbog sudjelovanja u postupku imenovanja uspješnog diplomata Igora Pokaza podnese ostavku. HDZ stoga traži da zbog kršenja zakona, odnosno primanja nepripadajućeg poklona od 263.000 kuna, Bernardić bude principijelan i podnese ostavku na mjesto predsjednika stranke, poručio je Bačić.

"U 'dobrom društvu' je i Anka Mrak Taritaš, hodajući sukob interesa, kojoj je Povjerenstvo, također u slučajevima koji su na granici sukoba interesa i ozbiljnijeg kršenja zakona, utvrdilo da nije prijavila imovinu, stanove, garaže, da je kao ministrica sama sebi davala poslove za koje je primala naknadu, a o Kreši Beljaku ne bih trošio riječi. To troje, kao, nema problema sa zakonom i okupljaju se u antikorupcijsku koaliciju ne bi li s vlasti maknuli HDZ i nama dijelili lekcije o tome kako treba izgledati normalna Hrvatska. Da nije smiješno, bilo bi tragično", zaključio je Bačić.

Milanović bi teško mogao ispuniti kriterije antikorupcijskog saveza

HDZ-ovci su pritom komentirali i predsjedničkog kandidata kojeg podržavaju stranke "antikorupcijske koalicije" Zorana Milanovića poručivši da bi "predsjednik s karakterom" teško mogao ispuniti kriterije Bernardićeva antikorupcijskog saveza.

Potpredsjednik HDZ-ova Kluba Josip Borić istaknuo je da se Milanović želi prebaciti iz privatnog u javni sektor, zato mora odmah pokazati račune i javnosti reći s kim je radio, koga je savjetovao i koliko je zaradio kao konzultant.

"O njemu jedino znamo da si je isplaćivao minimalnu plaću. Zato ga pozivamo - Zorane, račune na sunce, i to prije nego što kandidatura bude službena", rekao je Borić.

Na novinarsku primjedbu da prozivaju Bernardića dok je Plenković odbio dostaviti traženu dokumentaciju Povjerenstvu, Bačić je rekao da javnosti šalju poruku o tome tko se brine da Hrvatska bude normalna država.

"Apsurdno je da o normalnoj državi govore oni koji HDZ-u predbacuju korupciju, sukob interesa i kršenje zakona, a sami su debelo uhvaćeni s prstima u pekmezu", kazao je.

Kada se Plenkoviću ili nekome iz HDZ-a presudi za povredu načela obnašanja dužnosti svi komentiraju kako je to strašno djelo za koje trebaju odgovarati, a oko Bernardića, koji je u nedvosmislenom sukobu interesa, se šuti.

"Ako Bernardić, koji je po nama u klasičnom sukobu interesa, zbog Plenkovićeve povrede načela obnašanja dužnosti traži ostavku, onda treba biti vjerodostojan i sam dati ostavku jer je počinio puno, puno teže djelo nego ono zbog čega od premijera traži ostavku", ustvrdio je Bačić.