Osječko-baranjska

ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU

Istražni zatvor petorici zbog pranja novca

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor petorici od ukupno osam osumnjičenika koje Uskok tereti za zločinačko udruživanje i pranje novca, čime su navodno pričinili štetu veću od 30 milijuna kuna.

Županijski sud u Osijeku   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

 Na sudu se doznaje kako je na prijedlog Uskoka istražni zatvor određen četvorici hrvatskih državljana i nedostupnom mađarskom državljaninu, zbog bojazni od ponavljanja djela i utjecaja na važne svjedoke koji imaju izravna saznanja o počinjenju kaznenih djela, kao i zbog opasnosti od bijega.

 Nakon višemjesečnog istraživanja u sklopu operativne akcije "Krug 3", koju je proveo u suradnji s PU vukovarsko-srijemskom te obavio pretrage u nekoliko županija, Uskok je u srijedu pokrenuo istragu protiv šestero hrvatskih te po jednog državljanina Mađarske i Srbije, od kojih je za petoricu zatražio istražni zatvor.

 Uskok tereti 54-godišnjeg prvookrivljenika da je od listopada 2018. do prosinca ove godine na području Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Srbije u zločinačko udruženje povezao petoricu okrivljenika te druge nepoznate osobe, kako bi preuzeli novac koji su "treće osobe" stekle kaznenim djelima, a zatim ga transferirali i podizali u gotovini.

 Tako su novcu zametnuli trag i onemogućili zapljenu, a zadržavanjem dijela novca pribavili su nepripadnu materijalnu korist.

 Prvookrivljenika terete i da je, sam i uz još četvoricu okrivljenih, preuzeo stvarno upravljanje nad više tvrtki u vlasništvu ili pod kontrolom ovih okrivljenika, a kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora u te tvrtke postavljali su hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane.

 U Uskoku kažu da su na račune tih poduzeća zaprimljene uplate inozemnih tvrtki od najmanje 3,2 milijuna eura i 680 tisuća funti, a koje potječu od prijevara koje su počinile zasad nepoznate osobe, lažno se predstavljajući oštećenim tvrtkama kao osobe ovlaštene zahtijevati isplate.

 Prvookrivljeni je po dogovoru sa šestokrivljenim i drugim osobama osobno i posredstvom ostalih okrivljenika osigurao transfere većeg dijela novca.

 Transferi su provedeni na račune tvrtke iz Pule te tvrtki iz Kine, Slovačke i Slovenije, a Uskok sumnja da su tim novcem dalje raspolagali šestookrivljenik i druge osobe, prosljeđujući ih uglavnom na druge bankovne račune, dok su za sebe zadržali najmanje 581.375 kuna i 25.153 eura.

 Istražitelji također sumnjaju da su sedmo i osmookrivljeni na jednak način u četiri navrata primili najmanje 580 tisuća američkih dolara stečenih kaznenim djelima prijevare na račun tvrtki, te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali najmanje 580 tisuća kuna.

 Iz policije su izvijestili kako se materijalna šteta procjenjuje na više od 30 milijuna kuna, a oštećene su tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.