Društvo

NAKON 36 DANA PREKINUT ŠTRAJK

U Vladi potpisan dodatak TKU i sporazum s prosvjetarima

Vlada i tri sindikata prosvjete potpisali su jučer sporazum o dodatku na plaću kojim je prekinut štrajk u školama koji je trajao 36 dana.

U Vladi potpisan dodatak TKU i sporazum s prosvjetarima   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Iako je sindikat Preporod na izjašnjavanju sa 62 post glasova članova odbio Vladinu ponudu povećanja koeficijenta složenosti poslova na tri rate te sporazum nije potpisao, i njihovi članovi će dobiti veće plaće.  Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i premijer Andrej Plenković:

"Moram reći da smo doista na početku same školske godine bili svjesni da bez materijalnog inputa i pitanja rješavanja položaja zaposlenika u sustavu obrazovanja bili na neki način primorani na sve industrijske akcije kako bismo poboljšali materijalni i društveni status svih zaposlenika u sustavu obrazovanja".

"Ono što mi je žao da smo do ovoga kompromisa došli kroz, kako ste vi rekli industrijske akcije, koje se popularno nazivaju štrajk". A sada je glavno pitanje nadoknada nastave. Postoje tri opcije, nadoknađivanje subotama, kraćim praznicima ili produljenjem školske godine. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i Plenković:

"Sigurna sam i to naše analize pokazuju, da mi tjedan dana produžetka nastavne godine i uz nešto manje skraćivanja praznika možemo nadoknaditi 16 dana maksimalno koje pojedine škole imaju".

"Za nas je najvažnije da su djeca u školi od utorka. Mi očekujemo da nadoknade ne budu izazivale nove troškove jer smo sukladno praksi koja postoji odlučili isplatiti plaću za dane provedene u štrajku. Nastavnici i učitelji će nadoknadu odraditi bez plaćanja dodatnih sredstava." Potpisan je i dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Dogovoren je rasti osnovica plaća, ali i regres, božićnica te dar za djecu. Ministar rada Josip Aladrović i Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara:

"Bitno je napomenuti da svih 11 reprezentativnih sindikata i potpisnika TKU-a prihvaćaju tekst dodatka TKU".

"Ovo je kompromis i sigurno da su kolege iz prosvjete utrle put ka tome da ćemo težiti još boljem ostvarenju sljedeće godine i za osnovicu, ali i za različite koeficijente".