Osječko-baranjska

VRIJEME DARIVANJA I HUMANOSTI

Obitelji Slukan i Sopjanac koje su sve izgubile u požaru i dalje trebaju pomoć

Božićni blagdani vrijeme su darivanja i humanosti. A ovih su blagdana dvije josipovačke obitelji - Slukan i Sopjanac koje su ovoga ljeta izgubile sve što su imale u požaru, otkrile pravo značenje humanosti. Zahvaljujući dobrim ljudima iz cijele županije uspjeli su izgraditi nove kuće koje su nedavno stavljene i pod krov, no sada im je potrebna dodatna pomoć kako bi ih završili i pretvorili ih u pravi dom.

Obitelji Slukan i Sopjanac koje su sve izgubile u požaru i dalje trebaju pomoć   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Ovoga ljeta zajednička zgrada u kojoj su živjele dvije josipovačke obitelji Slukan i Sopjanac izgorjela je u velikom požaru. Njihovi sumještani odmah su se aktivirali kako bi im pomogli, a nakon brojnih humanitarnih akcija, te donacija u koje su se uključile tvrtke i pojedinci iz cijele Osječko-baranjske županije na istom mjestu niču dvije nove kuće. Nažalost, useljavanje u novi dom neće dočekati jedan od stanara – Zvonimir Slukan koji je prije mjesec dana preminuo nakon kratke i teške bolesti.

"Sretna sam zbog svega ovoga što se napravilo. Bila bih još i sretnija da smo zajedno, kao što smo zajedno i krenuli u ovaj posao, da ga zajedno i dovršimo, ali eto", priča Ružica Slukan.

No, posao se nastavlja dalje, kako bi se Ružica i njeni susjedi, obitelj Sopjanac mogli vratiti kućama. A one su nedavno dobile i krov, no preostaje još puno toga za učiniti. Nedostaje dio stolarije, instalacije, kao i unutarnje uređenje, a nove domove potrebno je i namjestiti.

"Je malo bolje, lakše je sada kad se pogleda da je stavljeno ipak pod krov, da se pokrilo, da se kuća digla. Je, lakše je, definitivno je. E, sad jedino to što je ostalo još da se naprave unutarnji radovi i onda namještaj, i mi bi se zahvalili znači svima, svima koji su pomogli", kaže Anamarija Sopjanac.

A pomogli su gotovo svi Josipovčani, lokalne župe, brojne tvrtke, udruge, sportske udruge, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a sve je predvodio Mjesni odbor Josipovac. Riješene su i imovinsko pravne zavrzlame oko zemljišta, a u Mjesnom odboru izračunali su kako je do sada prikupljeno ukupno više od 300 000 kuna.

"Brojne udruge s područja Josipovca su organizirale sportske, kulturne manifestacije gdje je u neku ruku skupljen novac. Probat ćemo i na takav način, ići ćemo i dalje prema firmama našim, Osječko-baranjske županije i šire, da pomognu i da se ovo završi. ovim putem bih i dalje pozvao sve donatore da to privedemo kraju", kaže predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Josipovac Jakov Mihaljević.

A, ukoliko se sve nastavi po planu, te ako građani nastave pomagati svojim donacijama, u Mjesnom odboru očekuju kako će se obje obitelji useliti u svoje nove domove do Uskrsa iduće godine.