Vukovarsko-srijemska

IZDVOJENO 237 TISUĆA KUNA

Vukovarsko-srijemska županija predstavila tri projekta u stočarstvu

Vukovarsko-srijemska županija predstavila je u četvrtak u Vukovaru tri poljoprivredna projekta usmjerena na revitalizaciju i unapređenje stočarstva za što je iz izdvojeno 237 tisuća kuna.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 U suradnji s tvrtkom Inspekto u iduće dvije godine provest će se istraživanje utjecaja kemijskog sastava žira na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić, izrazivši zadovoljstvo što je u projekt uključena znanost jer je namjera dokazati su "žirovane" svinje najbolje na svijetu.

Uvjeren sam, rekao je Matić, da ćemo po završetku projekta moći pokazati koje to specifičnosti ima tkivo svinja hranjenih žirom i koje su to pogodnosti za potrošače.

Dodao je da proizvodi od mesa svinja hranjenih žirom imaju četiri do pet puta veću cijenu, te da se Slavonija s konkurencijom mora mjeriti u kvaliteti, a ne u količinama jer je u odnosu na druge regije EU-a relativno mala.

Potporu od 32.000 kuna dodijelila je Vukovarsko-srijemska županija Udruzi uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, za provedbu uzgojnog programa. Predsjednik udruge Dominik Knežević rekao je da je namjera uzgojne programe provoditi samostalno. Sada ih provodi u suradnji s Agencijom za hranu i Fakultetom biotehničkih znanosti.

Dodao je da u Htvtaskoj trenutačno ima oko 200 uzgajivača crne slavonske svinje od kojih je većine na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, te da iz godine u godinu broj uzgajivača raste.

Vukovarsko-srijemska županije dodijelila je 50.000 kuna Udruzi uzgajivača ovaca i koza za program revitalizacije ovčarske proizvodnje u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

„Kada je riječ o stanju u ovčarstvu i kozarstvu ono je dosta loše, a pokušavamo u narednom petogodišnjem razdoblju stvari promijeniti“;rekao je dopredsjednik Udruge uzgajivača ovca i koza Željko Lučanin. Izvijestio je da je u sklopu projekta uvezeno umatičeno stado od 50 ovaca s kojim se namjerava poboljšati kvaliteta ovaca na vukovarsko-srijemskom području.

Dodao je da je ovdašnjim ovčarima podijeljeno po deset ovaca, a isti taj broj moraju proslijediti drugim ovčarima kroz dvije godine.

(Hina) xgvin yduk