Društvo

TJEDNI PREGLED

Teško smo disali, Divjak lakše diše, a kako će disati Plenković?

Malo lošeg zraka, loše atmosfere u HDZ-u, nikad bolje u SDP-u, lošeg sigurnosnog stanja u Splitu, iako vlasti tvrde suprotno i bio bi to sukus ovog tjedna. A da nije sve tako crno, pokazali su još jednom naši sportaši.

Ministrica Divjak   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Slučaj trostrukog ubojstva u Splitu zbog kojega je uhićen osumnjičeni Filip Zavadlav cijeli tjedan jedna je od glavnih tema u Hrvatskoj. Kako je to moguće, je li policija mogla ranije spriječiti masakr i zašto je Filip odlučio uzeti pravdu u svoje ruke... A onda dan uoči pripremnog ročišta napadnut je Filipov brat Stanislav.

"Najlakše mi je za to. Momci koji su to uradili, ja ih poznajem, neću govoriti koji su. Meni je još teža stvar što su tri mlada života izgubljena", rekao je Stanislav.Zbog tog napada nije svjedočio kao ni njegov otac, no učinit će to sljedeći tjedan kada budu spremni. Ministar Davor Božinović pohvalio je policiju. A je li Split siguran grad?

"Činjenica je da Split nije ni manje ni više siguran od hrvatskog prosjeka".Premijer Andrej Plenković obećava:

"Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji se bave organiziranim kriminalom, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja".Dodajmo da je za četvrtak najavljen prosvjed u znak podrške Filipu kojeg mnogi nazivaju herojem, a ne zločincem. Stanovnici Zagreba ovaj tjedan su teško disali. Zbog onečišćenog zraka izdana su i brojna upozorenja građanima, a vladajući po staroj mantri - sve je u redu. Ministar Tomislav Ćorić smatra da je javnost bila obaviještena na vrijeme.

"Dakle ovo nije ništa što je van standardnih godišnjih gabarita".Lako zbog onečišćenog zraka. Baš poput jedne epizode Nadrealista, smiješno reći, ali bilo je važnijih, odnosno političkih stvari u zemlji. Izabrani predsjednik Zoran Milanović Novoj TV je otkrio kako će izgledati njegova inauguracija 18. veljače.

"To će biti tog dana na Pantovčaku, u uredu Predsjednika i pozvat ću one za koje smatram da moraju biti tamo".A bit će to najuži krug ljudi, bez velike pompe. I time je izazvao lavinu reakcija.

"A dobro svatko ima neki svoj stil, meni to ništa ne smeta", izjavio je Plenković.

"To nije rođendanska proslava o kojoj svatko sam odlučuje", rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović.SDP-ovci su napokon dočekali u saboru raspravu o opozivu ministrice Blaženke Divjak. Dok se pitalo hoće li premijer i nju braniti kao i druge ministre i hoće li svi vladajući čuvati leđa ministrici, Ivan Vrdoljak iz HNS-a je poručio:

"Ako netko misli, da tako kažem, izbaciti Blaženku Divjak iz Vlade onda izbacuje i Hrvatsku narodnu stranku."I gle čuda, ministrica je preživjela. SDP-ovka Sabina Glasovac:

"Dok je trgovačke koalicije bit će i ministrice. A Hrvatski studiji pokrenuli su upravni spor i podnijeli prijavu protiv ministrice Divjak pod sumnjom da je zlorabila položaj u postupku reakreditacije. Ministrica poručuje to je pokušaj pritiska i zastrašivanja.HDZ se sprema za unutarstranačke izbore koji će najvjerojatnije biti na proljeće. Raste lista kandidata, a Plenković želi ostaviti dojam da se ne boji. Onima koji vide krivi smjer stranke, poručio je:

SDP-ovci su se odmah bacili na parlamentarne izbore. Ne kriju veselje što su po anketama napokon prva politička opcija u zemlji. A ako dobiju izbore, šef stranke Davor Bernardić je napokon izrekao:

"Da, ja sam kao predsjednik SDP-a, kao i uvijek do sada, kandidat za predsjednika Vlade."A američkog predsjednika Donalda Trumpa čeka suđenje o opozivu. Demokratski predstavnik Adam Schiff:

"Koristeći svoj visoki položaj predsjednik Trump tražio je miješanje strane vlade, Ukajine, u američke izbore 2020."Trump sve odbacuje i postupak naziva sramotnim. Još za kraj čestitamo hrvatskim rukometašima i vaterpolistima na uspjesima na Europskim prvenstvima i hvala im što su nam uljepšali tjedan. Držimo fige za medalje!