EU

REAKCIJA NA PRESUDU SUDA EU

Plenković Sloveniji: prestanite kažnjavati hrvatske državljane za navodna kršenja slovenskih teritorijalnih prava

Današnja presuda Suda EU da se proglasi nenadležnim za granični spor snažna je poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je o tome potreban zajednički dogovor, rekao je u petak premijer Andrej Plenković nakon objave odluke suda u Luksemburgu.

Plenković Sloveniji: prestanite kažnjavati hrvatske državljane za navodna kršenja slovenskih teritorijalnih prava   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

"Sud poziva obje strane da okončaju međusobni spor koristeći bilo koji način njegovog rješavanja, sukladno međunarodnom pravu", rekao je Plenković u Banskim dvorima.

"To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom da bi se pronašlo rješenje za zajedničku granicu", poručio je premijer. 

Naglasio je kako Hrvatska koristi ovu priliku da Ljubljani ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju graničnog pitanja.

"Slovenija je obavezna snositi troškove postupka, što govori dovoljno samo po sebi", rekao je Plenković, pozvavši Sloveniju i da prestane kažnjavati hrvatske državljane za navodna kršenja slovenskih teritorijalnih prav.

Ponovio je kako su Hrvatska i Slovenija prijateljske i savezničke zemlje, pa slovenskoj javnosti poručio: "Mi smo za dogovor". 

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, te pozvao dvije zemlje na suradnju u pronalasku rješenja graničnog spora sukladno međunarodnom pravu.