Društvo

ZATRPAN SUSTAV E-GRAĐANI

Više od 20.000 građana zatražilo e-propusnice, 401 zahtjev odbijen

Sustav e-Gradani jučer je bio zatrpan zahtjevima poslodavaca i građana za e-propusnicom, elektroničkim dokumentom koji će od 6. travnja omogućavati kretanje izvan mjesta prebivališta, piše u petak Jutarnji list.

Više od 20.000 građana zatražilo e-propusnice, 401 zahtjev odbijen   FOTO:Screenshot epropusnice
Piše: Republika.eu / Hina

Prema evidenciji Ministarstva uprave, jučer do podneva podneseno je oko 20.000 zahtjeva. Od toga su građani podnijeli 11.368 tisuća, navodi dnevnik.

Do podneva je ukupno odobreno 12.736 propusnica, a 401 zahtjev je odbijen. Osim što se sustav e-Građani zbog velikog broja podnositelja rušio te je bilo onemogućeno slanje zahtjeva, podnositelji su uočili i pogreške koje pojedincima omogućuju da odobre i izdaju propusnicu sami sebi.

Naime, kad osoba kao građanin ode na stranicu eproposnice.gov.hr, otvara se pet polja. Gradanin bi se trebao moći ulogirati sa svojim podacima samo u rubrici Ulaz za građane. 

No, iz nekog se razloga građani sa svojim osobnim podacima mogu ulogirati i u rubrici Ulaz za poslodavce. Nakon što u toj kategoriji ispune sve potrebne podatke i pošalju ih, sustav ih nakon nekog vremena obavijesti da su sami sebi odobrili zahtjev i na mail dobiju propusnicu.

Upravo zbog takvih i ostalih problema s funkcioniranjem e-propusnice na lokalnoj razini došlo je do otvorenog protivljenja primjeni ovog modela, donosi Jutarnji list.