Politika

''MATURANTI NE SMIJU BITI ZAKINUTI''

Plenković: ''ako se otvaraju dućani, trgovački centri, ukinut će se propusnice, ide se i sa školom''

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da su odlučili da se održavaju izborni i obavezni predmeti državne mature te poručio da maturanti ne smiju biti zakinuti u smislu završnosti ove školske godine.

Ilustracija   FOTO:Michal Jarmoluk / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

"Danas smo imali sastanak, ministrica obrazovanja, čelnica NCVVO-a i odlučili vrlo jasno da se održava državna matura - obavezni dio i izborni predmeti. To znači da će naši maturanti imati vrlo jasnu sliku kalendara, obaveza i termina. Smatram da je to ključno. Ova generacija ne samo maturanata, nego svih, ne smije biti na bilo koji način zakinuta, u smislu završnosti ove školske godine. To ćemo osigurati", rekao je Plenković za Dnevnik HRT-a.

Rekao je i da će ova školska godina biti regularna te podsjetio da je Hrvatska brzo reagirala i odmah po zatvarnju škola iskoristila digitalno vrijeme i tehnološke mogućnosti te omogućila da nastava dalje ide online i putem televizije.

Što se povratka učenika u škole, podsjetio je da je u tijeku fazno popuštanje mjera s obzirom na odlične epidemiološke rezultate. 

"U tim okolnostima, ako se otvaraju dućani, trgovački centri, ukinut će se propusnice, ide se i sa školom. Epidemiološke preporuke su tu i smatram da je obrazovni sustav u ovakvom  demokratskom društvu dio gdje imamo odgvornost države, ali i odgovornost roditelja", ocijenio je premijer.

Očekuje da će roditelji postupno vratiti djecu u škole.  

Vezano za raspuštanje Sabora i datumu raspisivanja parlamentarnih izbora, rekao je da o tome nije razgovarao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je da je ova Vlada ispunila sve što je rekla na početku, kao i da će se izbori održati kada to epidemiološke prilike dopuste i kada parlamentarna većina odluči da će se raspustiti Sabor.

"Želimo da u toj izbornoj utakmici svi imaju jednake šanse i mogućnosti za kampanju i sudjelovanje", poručio je Plenković.

Što se tiče zagrebačkog potresa i zakona o obnovi koji je u izradi, rekao je da će proces obnove trajati godinama, ali i da će učiniti sve da bude što prije donesen i to u dogovoru s Gradom Zagrebom.