Kazalište

U SKLOPU CIKLUSA ''COVID-19''

U osječkom HNK-u premijerno izvedena predstava "Kolo"

Drama Arthura Schnitzlera "Kolo“ premijerno je izvedena u subotu u dvorištu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), u sklopu ciklusa "COVID-19“ .

Ilustracija, HNK Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

Ravnateljica drame Petra Blašković ističe da je komad pisan 1900. godine, ali je osuvremenjen i propitkuje društvo na duhovit način, gledajući sve kroz prizmu erosa, pa smatra da će publika moći vidjeti kako riješiti pitanje erosa u doba pandemije.

Govoreći o pripremi predstave Blašković napominje kako su razmišljali koju predstavu odabrati, a da se i dalje poštuju preporuke koje su na snazi, odnosno da istodobno bude što manji broj glumaca na sceni.

Zbog toga smo petorici glumaca iz našeg ansambla, koji imaju sklonosti ka režiji, ponudili da režiraju svaki po dvije scene jer je drama 'Kolo' omnibus od deset scena. Iako u ovoj predstavi nastupa 11 glumaca, u scenama su isključivo po dvije osobe, pojasnila je.

"Nakon svega što se dogodilo vraćamo se pred publiku, ali sa novom sviješću i smatram da se resursi unutar našeg kazališta mogu koristiti i više“,  istaknula je Blašković.

Redatelji predstave su Vjekoslav Janković, Vladimir Tintor, Matija Kačan, Armin Ćatić i Aljoša Čepl, koji su osmislili i kostimografiju, a scenograf predstave je Davor Molnar.

U predstavi su nastupili Vjekoslav Janković, Matija Kačan,  Aljoša Čepl,  Antonia Mrkonjić, Antonio Jakupčević, Selma Mehić, Ivana Soldo-Čabraja, Antonija Pintarić, Duško Modrinić, Petra Bernarda Blašković i Armin Ćatić.