Politika

PARLAMENTARNI IZBORI

DIP objasnio kako glasaju pozitivni na koronavirus

Od ponoći je na snazi izborna šutnja. Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Ilustracija   FOTO:philm1310 / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

 Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski:

"Ono što mi možemo upozoravati - ono što zakon sam kaže da nema niti objave rezultata, niti objave intervjua, razgovora, slika, video klipova, niti na televizijama, niti na portalima ili društvenim mrežama. Jedino što je alat DIP-a u ovom slučaju je upozorenje i savjest urednika, novinara i kandidata da ne koriste subotu za izbornu promidžbu i da tijekom subote i nedjelje do 19 sati bude sve onako kako zakon propisuje".

Nakon što je Ustavni sud odlučio da se ne može uskratiti biračko pravo oboljelima od Covida-19, jer bi to bilo suprotno Ustavu, Državno izborno povjerenstvo izmijenilo je tehničke upute te se tim osobama omogućava glasanje uz prilagođene uvjete. Hojski je istaknuo da će zaražene osobe glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti ispuniti listić.

"Birački odbor će na poziv tog birača doći pred njegov stan ili njegovu kuću, i ono što je bitno neće imati neposredan kontakt niti s biračem niti s glasačkim listićem. Birački odbor će cijelu tu radnju u izbornom procesu obavljati s osobom od povjerenja osobe koja ima covid-19, koja će uzeti taj glasački listić, po njegovom nalogu će zaokružiti listu i kandidata kojeg on želi i staviti u omotnicu i vratiti to sve biračkom odboru koji će pričekati ispred stana."Ostaje obveza za maske, rukavice, korištenje dezinficijensa, razmaka i svega što je potrebno, dodao je Hojski.

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin je istaknula da cijelo vrijeme vode računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva.

"Stoga treba naglasiti da po ovoj izmijenjenoj tehničkoj uputi osoba kojoj je dijagnosticirana zaraza Covidom-19 ne može i ne smije doći u direktan kontakt niti s članom biračkog odbora, niti s glasačkim listićem niti s bilo kojim izbornim materijalom i toga ćemo se strogo pridržavati."Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, dok su neki javili da će pozvati osobu od povjerenja, dodaju iz DIP-a.

"Zakon kaže da osobe koje zbog neke tjelesne mane ili zbog toga što su nepismene mogu glasati uz pomoć neke druge osobe. Što znači da će one izraziti svoju želju i volju za koga žele glasati, a sam fizički čin zaokruživanja će za njih odraditi neka druga osoba, kako Zakon kaže, osoba od povjerenja."

Dodajmo još da će ukupno 476 osoba prijavilo na glasanje iz samoizolacije.