Osječko-baranjska

TUŽNO SJEĆANJE

29 godina od dramatičnih ratnih događaja u Tenji i pogibije 5 branitelja

Tužno sjećanje u Tenji. 29 godina prošlo je od pogibije branitelja u pokušaju vraćanja ovog južnog osječkog prigradskog naselja pod hrvatsku kontrolu. Hrvatski redarstvenici pokušali su toga dana potpuno osloboditi Tenju, ali su na njih iz zasjede pucali pobunjeni Srbi uz pomoć jugo vojske. Kod spomenika na mjestu pogibije 5 branitelja okupili su se brojni suborci, članovi njihovih obitelji i predstavnici udruga i vlasti kako bi im odali počast.

Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Sedmi srpnja vrlo je važan datum u povijesti Tenje. Damir Hornung, Franjo Jusup, Đuro Kiš, Marko Zegnal i Zdravko Rittgasser jedne su od prvih žrtava Domovinskog rata. O ovim događajima u Tenji i danas svjedoče arhivski TV snimci i dočaravaju sav užas srpske agresije, dugo pripremanje  neprijatelja za okupaciju i pronalaske tajnih podruma s naoružanjem. 7. srpnja 91. u Tenji su se žestoko sukobile hrvatske snage sa srpskim teroristima kojima su pomagale oklopne postrojbe JNA, po prvi put otvoreno se stavivši na stranu četnika.

"Mislim da je u toj pogibili uvelike pomogla JNA. Oni su se tu uključili, mi nismo mogli doći jednostavno do njih jer su bili okruženi. Nažalost, oni su izgubili života. Poslije toga smo svi skupa uvidjeli da obrana, odnosno vraćanje tih prostora neće biti jednostavno", rekao je jedan od zapovjednika obrane Tenje Marko Golek.

Hrvatske snage u Novoj Tenji, od kojih je dio bio došao s područja Orahovice, pokušale su vratiti cijelu Tenju pod svoju kontrolu. Damir Hornung, Franjo Jusup, Đuro Kiš, Zdravko Rittgasser i Marko Zegnal položili su ovdje svoje živote. Bilo je i dosta ranjenih – prisjećaju se branitelji. Poginulih 7. srpnja, ali i svih ubijenih i nestalih branitelja i civila Tenje, njih čak 56, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća sjetili su se članovi njihovih obitelji, suborci, predstavnici braniteljskih udruga i izvršne vlasti. Zbog siline napada uslijedilo je povlačenje, a Tenja će ostati posljednje mjesto koje će pasti u neprijateljske ruke i to pet mjeseci kasnije - šestog prosinca 1991.

"Jer smo procijenili da ne možemo opstati. Bojali smo se odsjecanja jer nam je pala i lijeva idesna strana obrane i ostali smo dosta istureno, odlučili smo da zauzmemo novi položaj na Tufeku kako bi branili dalje Grad Osijek, Slavoniju i Hrvatsku", dodaje Golek.

Nakon srpanjskih događaja u Tenji, istoga dana uslijedila je i tenkovska paljba po osječkom Sjenjaku, a istoga dana srpske su terorističke postrojbe napale mještane Ćelija i natjerali ih u bijeg.