Osječko-baranjska

SJEDNICA OSJEČKOG GRADSKOG VIJEĆA

Burna rasprava o poslovanju tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu Grada Osijeka

Kako posluju tvrtke u vlasništvu i suvlasništvu Grada Osijeka? Gradska oporba tvrdi – katastrofalno, vladajući se hvale sa dobiti i konsolidacijom. Nakon uvodnog izvješća upravo o tome, gradski vijećnici burno su raspravljali o izvješćima, visinama subvencija poduzećima, ali i naknada članovima Nadzornih odbora. Osječki sajam i UNIKOM najviše su se spominjali.

Burna rasprava o poslovanju tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu Grada Osijeka na sjednici Gradskog vijeća   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Izvješće o poslovanju svih 11 tvrtki u gradskom vlasništvu i suvlasništvu, na kraju usvojeno, donijelo je najveću raspravu. Puno se komentirala i vijest o ukidanju jednokratne stipendije izvrsnosti najboljim osječkim maturantima. Taj novac, naime, preusmjeren je u poticanje poduzetništva. No, daleko najveća rasprava povela se oko  poslovanja gradskih poduzeća.

"Prihod sveukupni je narastao nekih 7% u 2019. u odnosu na 2018. godinu. To je pratio i rast rashoda koji su porasli 6%. Ukupni rezultat poslovanja, dakle neto rezultat u 2018. bio je negativan, a u 2019. je pozitivan, odnosno neto dobit iznosi nešto manje od milijun i pol kuna", rekao je pročelnik UO za gospodarstvo Tomislav Krolo.

Broj  zaposlenih u gradskim poduzećima ostao je gotovo nepromijenjen, kao i  imovina poduzeća – dodao je Krolo. Nakon izvješća uslijedila je prava kanonada HDZ-ovog dijela gradske oporbe. Milan Opačak podsjetio je kako je Grad poduzećima povećao subvencije, a one su pokrivale manjkove koje su gradske tvrtke proizvodile.

"Poslovanje trgovačkog društva Osječki sajam... Naime, ta tvrtka posluje sa 6 djelatnika, direktor i njih par i imaju 110 tisuća kuna godišnje za plaćanje članova Nadzornog odbora. Znači 3 člana nadziru 6. Trgovačko društvo koje ima kakav takav neki prihod, što je meni stvarno besmisleno. Tu se niste sjetili da ukinete te naknade, bar za ovaj COVID dio, to se nitko nije sjetio, nego ajmo skinut maturantima", kaže gradski vijećnik HDZ-a Milan Opačak.

"U izvješću UNIKOM-a stoji da je zaposleno 22 nove osobe u 2019. godini pa me zanima tko je to zaposlen, što te osobe rade i koja je svrha njihovog zapošljavanja? Vjerojatno su postojali nekakvi kriteriji i parametri koji su ukazivali na to da će UNIKOM imati povećanje prihoda u određenom većem iznosu nego što je to uobičajeno. Pa mi je nevjerojatno da se naš gradonačelnik 3 dana prije Gradskog vijeća čudom čudi i tako prezentira to kroz medije, kaže, naložit će reviziju. Je li moguće da gradonačelnik i ostale gradske službe nisu ništa znali o tome što se događa u UNIKOM-u i što će biti njihov poslovni rezultat? To mi se više čini kao neka predstava za gradske vijećnike i građane našeg grada", kaže HDZ-ova Sanda Pašuld.

"Nedopustivo je da mi danas ovdje sjedimo i kažemo da ćemo štediti na fontanama, da nećemo puštati vodu 3 mjeseca, da ćemo uzeti maturantima 110 tisuća kuna, a trgovačka društva, naknade članovima Nadzornih odbora, naknade nama vijećnicima, to se ništa ne dira. Ovo danas ovdje je sramotno, svi građani koji nas gledaju mogu samo se rasplakati na ovo sve. Uzeti ćemo djeci 110 tisuća kuna, zatvoriti ćemo ovu fontanu, pa koja je tu ušteda? Zašto ne uštedimo na ovim subvencijama trgovačkim društvima? Jedna tvrtka koju sam primjetila, recimo Osječki sajam, prihod je 1 444 000 kn, subvencija je 900 000 kuna, pa što ta tvrtka radi?", kaže HDZ-ova Marijana Kopljar.

Među prvima uzvratila je bivša HDZ-ovka, danas nezavisna Ivana Šojat:

"Što? Županijske firme nemaju nadzorne odbore? Državne firme to nemaju? Pa gleda se koga će se bolje uhljebiti. Kako se organiziraju direktori državnih tvrtki? Možda po tome što su najbolji? Zašto nam djeca odlaze iz države? Zato što znaju da neće napredovati ako mama i tata ne stoje iza njih, koji će ih gurati da budu direktori jednoga dana? Ajmo pričati o zračnoj luci gdje djelatnici ne mogu disati zato što se klima uređaji nisu promijenili 30 godina ili ne smijemo o tome? Zašto što je direktor djelotvoran i učinkovit? Zato što mu se ne smije ništa reći jer dijeli otkaze jer mu se nešto kaže? Hajdemo govoriti iskreno konačno, bez gledanja u stranačku pripadnost. Samo na to pozivam, jer me jako živcira ovaj cirkus koji se događa zato što se približavaju lokalni izbori, pa hajdemo malo uznemiriti građane."

"Gradska poduzeća u 2019. godini su pokazala jedan dobar rad, mi u odboru mislimo da gradska poduzeća imaju stabilno poslovanje i da se to značajno promijenilo u odnosu na ono što smo imali unazad nekoliko godina", kaže SDP-ov Neđeljko Knežević.

"BIOS 10% smanjenje sa 500 na 450 tisuća subvencije, obnovljivi izvori energije, Osječki sajam sa milijun na 900 tisuća u 2019., Terra tehnopolis na 90 tisuća u 2019., UNIKOM, odnosno Zoološki vrt sa 4 milijuna kuna u 2018., na 3,6 u 2019.  Znači, govorimo generalno 10% smanjenje za svako od ovih trgovačkih društava. To su činjenice!", odgovara pročelnik UO za gospodarstvo Tomislav Krolo.

Činjenica je i da se 13 vijećnika javilo za postavljanje pitanja na aktualnom satu, i to zamjenicima gradonačelnika jer prvog čovjeka grada nije bilo ni na ovoj sjednici.