EU

KAOS U SUSJEDSTVU

Novi prosvjed u Beogradu, nova brutalnost policije

Drugi dan zaredom ulice Beograda, a jučer i Novog Sada, Niša i Kragujevca bile su preplavljene prosvjednicima koji su se iza 20 sati ponovno sukobili s policijom.

Novi prosvjed u Beogradu, nova brutalnost policije   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Media Servis

Sve je počelo nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić nakon održanih izbora najavio nove stroge epidemiološke mjere. Društvenim mrežama opet kruže snimke policijske brutalnosti prema nezadovoljnim građanima čak i kad je riječ o mirnim prosvjednicima, ali i nakon što su ravnatelj policije i Vučić ponavljali da su policijske snage odradile dostojanstven posao i da su bile žrtve nasilnih prosvjednika. 

Novi prosvjed počeo je oko 18 sati.

Oko 23 sata javnosti se obratio ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da se radi o pokušaju preuzimanja vlasti uništavanjem imovine i bez sudjelovanja na izborima.

''Policija je bila povučena, trpjela gađanje bakljama i kamenjem. U intervenciju su krenuli u onom trenutku kada je nasilje postalo neizdrživo, kada su im životi bili u pitanju. U Novom Sadu su bili bacani i molotovljevi kokteli'', rekao je. 

Bacanjem brojnih suzavaca ispred Skupštine Srbije, nešto iza ponoći policija je vratila kontrolu i rastjerala gotovo sve prosvjednike. Jučer se javnosti uoči novog prosvjeda obratio Vučić koji je poručio:

"Bili smo svjedoci agresivnog političkog prosvjeda, a nedugo nakon početka nezakonitog prosvjeda osobe desničarske orijentacije, ekstremisti uglavnom desničarskih i kako sebe sami zovu profašističkih organizacija napali su Narodnu skupštinu. Koliko sam u pravu za politički prosvjed? To što najvjerojatnije neće biti policijskog sata, neće ih spriječiti jer oni nisu time bili nikada ni motivirani", rekao je Vučić.

Vučić je iskoristio priliku i da napadne novinare iz Hrvatske koje je optužio za širenje laži, svakakvih gadosti i tvrdi da je vidljivo da koordinirano napadaju Srbiju.

"Imamo i druge osobe s prostora bivše Jugoslavije koja su istaknuta po svojim kriminalnim aktivnostima, a koja su sinoć sudjelovala u neredima i napadima na srpsku policiju. O tome postoje brojni dokazi, o tome ćemo upoznati i naše susjede u regiji i zatražit ćemo odgovore na pitanja što su ti ljudi tražili ovdje. Zar stvarno mislite da je moguće da srušite jednu državu na takav način''.

Osvrnuo se i na reakciju bivše premijerke Jadranke Kosor, koja je rekla da bi Andrej Plenković trebao pokrenuti postupak izbacivanja Vučićeve stranke iz EPP-a. 

''Znaju u Hrvatskoj da njemačka policija puno gore reagira u ovim situacijama nego naša. Meni je zanimljivo kako se uvijek u Hrvatskoj pojavljuju oni koji podržavaju Hitlerove simpatizere, njih podržavaju samo oni koji žele napakostiti Vučiću i Srbiji. Podsjetit ću vas na tekst Davor Ive Stiera, koji je napisao da 'za nas problemi nastaju dolaskom Vučića na vlast'. To jasno govori - mogu doći najgori, samo je važno da budu protiv nas. Hrvatima smeta jaka Srbija'', rekao je Vučić, a Stier mu na Facebooku odgovorio: ''Vučić bi se trebao baviti svojim narodom koji mu šalje poruke što misli o njemu i njegovoj autokratskoj vladavini, a ne tražiti nevidljivog neprijatelja iz Hrvatske".