Politika

PREPLAĆENA NABAVA RENDGENA I MOBILNOG MAMOGRAFA?

Bivšeg šefa osječkog Doma zdravlja Rudiku Gmajnića istražuju zbog sumnje da je izvukao 3,2 milijuna kuna

Protiv Rudike Gmajnića Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo je istragu. Tereti ga se da je Dom zdravlja Osijek, zdravstvenu instituciju kojoj je bio na čelu 18 godina, oštetio za nešto više od 3,2 milijuna kuna.

Dom zdravlja Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

U pitanju su sumnjive nabave dva vrijedna uređaja – rendgena i pokretnog mamografa, koji, kako se kasnije ispostavilo, pacijentima i nisu bili od posebne koristi, piše portal Telegram,

O svemu je DORH izvijestio na svojim web stranicama.

Ovaj proces pokrenut je tek sada iako se odnosi na period između 2008. i 2010., kada je Gmajnić kao ravnatelj bio zadužen za nabavke uređaja za opremanje Doma zdravlja. 

Kako je izvijestio DORH, ne navodeći identitet, Gmajnić je na traženje i u dogovoru s drugookrivljenim direktorom trgovačkog društva iz Zagreba; u nakani da tom trgovačkom društvu pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist; sklopili ugovor o kupovini određenog uređaja i digitalnog sustava u vrijednosti od 1.193.160,00 kuna. Osnovano se sumnja da su nakon toga u tri navrata sklopili ugovore o cesiji kojim je trgovačko društvo iz Zagreba ovo potraživanje ustupilo trećim pravnim subjektima koji su isto u iznosu od ukupno 2.229.019,10 kuna naplatili od te zdravstvene institucije, a trgovačko društvo iz Zagreba je isporučilo uređaj i sustav drugačijih karakteristika od ugovorenih i u vrijednosti od 285.318,90 kuna, čime je zdravstvena institucija oštećena za 1.943.706,80 kuna.

Postoji osnovana sumnja da su od 7. travnja 2009. do 31. kolovoza 2010. u Osijeku, nakon što su sklopili ugovor između zdravstvene institucije i trgovačkog društva iz Zagreba kojim se zdravstvena institucija kao kupac obvezala prodavatelju isplatiti iznos od 1.488.278,00 kuna za mobilni uređaj i 278.000,00 kuna za kombi vozilo Iveco Daily, prvookrivljenik na traženje drugookrivljenika u pet navrata izdavao mjenice na različite iznose koje su eskontirane prije dospijeća. Time je trgovačkom društvu iz Zagreba na ime naručenog mobilnog uređaja i isporučenog vozila plaćeno ukupno 1.551.889,24 kuna, iako je navedeni uređaj već bio u vlasništvu zdravstvene institucije i nije isporučen od trgovačkog društva. Time je na razlici vrijednosti stvarno isporučenog vozila i ukupno isplaćenog iznosa trgovačkom društvu iz Zagreba, a na štetu zdravstvene institucije, pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 1.272.989,24 kune.

Osnovano se sumnja da je opisanim radnjama Dom zdravlja oštećen za iznos od 3.216.696,04 kuna.

Ovo nije prva istraga protiv Gmajnića. 2014. godine bio je istraživan zbog malverzacija teških 1,7 milijuna kuna, o čemu je naš portal također pisao.

Riječ je, podsjećamo, bila o isplati nezakonito uvećanih plaća te stimulacija.