Osječko-baranjska

ANUŠIĆ

''Pola milijarde eura više za regije i ruralni razvoj odrazit će se na Projekt Slavonija''

22 milijarde eura koje su Hrvatskoj pripale u novom financijskom razdoblju ogroman su uspjeh premijera Plenkovića i Hrvatske vlade, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik HDZ-a i predsjednik osječko-baranjske organizacije te stranke Ivan Anušić. Posebno se osvrnuo na pitanje kako će se nova financijska perspektiva odraziti na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a komentirao je i slučaj Meggle te epidemiološku situaciju u Osječko-baranjskoj županiji.

Anušić: ''Pola milijarde eura više za regije i ruralni razvoj odrazit će se na Projekt Slavonija''   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

22 milijarde eura velik je novac i najveći će zadatak biti apsorbirati ga i realizirati kroz projekte, kaže Ivan Anušić, koristeći priliku još jednom se zahvaliti biračima na iskazanoj potpori HDZ-u, koji je u 4. izbornoj jedinici ostvario svoj povijesni rezultat, a što je, kaže, dokaz dobroga rada s kojim će nastaviti i u buduće. Anušić posebno ističe kako je u 22 milijarde 400 milijuna eura više osigurano za regije kojima je potrebna dodatna potpora, među kojima je i Slavonija, te još dodatnih 100 milijuna eura za ruralni razvoj.

"Znači govorimo o pola milijarde eura isključivo vezano dodatnih sredstava za sve ono što smo do sada radili kroz projekat Slavonija, Baranja i Srijem. Kroz te projekte najavljivali smo naravno projekte koji su veliki projekti i ove manje projekte koje, niti imamo vremena, i ne želim ih ponovno ponavljati, ali svakako želim vam napomenuti da Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji smo najavljivali jako dugo je ishođena napokon građevinska dozvola i mi već idući mjesec raspisujemo natječaj za izgradnju Regionalnog distibucijskog centra za voće i povrće", kaže predsjednik ŽO HDZ OBŽ Ivan Anušić.

U fazi projektiranja je također i Regionalni centar za gospodarenje otpadom, a u pripremi je i realizacija projekta izgranje novog KBC-a. Plan je s izgradnjom započeti 2022. godine, kaže Anušić. Podsjeća i na projekt revitalizacije starog OLT-a, koji je započeo s idejnim rješenjem te Gospodarskog centra i novog sajamskog prostora koji će se graditi uz osječku S cestu.

"Sve te projekte koje sam sad napomenuo započinjemo i radimo upravo s ove 22 milijarde eura, koje ćemo dobiti, posebno 400 milijuna koje sam napomenuo i ovih 100 milijuna dodanih za ruralni razvoj. To je sve ono što smo govorili i najavljivali u protekle dvije godine i zbog čega smo i gajili naš optimizam za razvoj Slavonije i Hrvatske, danas evo završetak jednog procesa kao što je imenovanje nove Vlade, osiguranje ovih sredstava potvrđuje da ono što smo govorili je tako i danas i napravljeno i da započinjemo i s realizacijom svih onih projekata koje smo najavljivali", kaže Anušić.

Kada je u pitanju Meggle pregovori su, kaže Anušić, i dalje u tijeku. Tvrtka ostaje u Osijeku do kraja godine i do tada će, poručuje, biti vremena naći strateškog partnera, koji je spreman preuzeti postrojenje, zaposlenike i kooperante i nastaviti s proizvodnjom mliječnih prerađevina.

"Već do sada obavili smo jako puno razgovora. Ja kao župan sam tu upoznat samo sa situacijom i djelujem kao nekakav katalizator, nekakva poveznica između sviju njih, ali razgovori se vode s upravom Megllea, s ozbiljim poslovnim ljudima i tvrtkama i razgovori se naravno vode s Ministarstvom poljoprivrede", kaže Anušić.

Vezano za epidemiološku situaciju u Osječko-baranjskoj županiji Anušić situaciju ocjenjuje pod kontrolom.

"Broj zaraženih u OBŽ je treći zato što smo mi treća županija po veličini u RH i to je na neki način logika da budemo treći, ali kad govorimo o onome što radimo to je da sve naše službe rade odgovorno, predano, i nadam se da ćemo borbu protiv COVID-a dobiti i drugi puta", kaže Anušić.

Povećanje broja zaraženih bilo je očekivano s obzirom na to da su gotovo sve mjere bile ukinute. Tražio se balans između očuvanja gospodarstva i zdravlja ljudi, a što se u konačnici pokazuje najboljim načinom kako funkcionirati u krizi, kaže HDZ-ov župan te zaključuje kako sve ovisi o nama, koliko ćemo se i kako pridržavati donesenih preporuka.