Društvo

NAJVIŠE ZARAŽENIH U ZAGREBU

U Hrvatskoj 77 novozaraženih, preminulo pet osoba, a na respiratoru 9 pacijenata

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pet osoba je preminulo, a na respiratoru je 9 pacijenata. Najveći broj novooboljelih je u Gradu Zagrebu, njih 25. Situacija s koronavirusom ne smiruje se ni u svijetu, gdje je 40 država protekli tjedan prijavilo rekordna povećanja broja zaraženih u jednome danu.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Naša zemlja danas bilježi 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a pet osoba je preminulo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju su 134 pacijenata, a njih 9 je na respiratoru. Najveći broj novooboljelih je u Gradu Zagrebu - 25, a slijede ga Vukovarska-srijemska s 16 i Istarska županija s 12. Za Media servis načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac:

‘‘Pretežno se radi o ljudima iz samoizolacije, poznatim kontaktima. Imamo jedan kontakt koji se utvrđuje, sve će to biti poznato i u redu. Od tih 12 nažalost jedna je osoba preminula u Općoj bolnici Pula koja ja bila na liječenju i bila je zaražena, iz doma umirovljenika, i bolovala je od puno kroničnih bolesti.‘‘

Situacija nije najbolja niti u susjedstvu, u Srbiji je danas 411 novozaraženih, a osam osoba je preminulo. U Bosni i Hercegovini potvrđena su 304 nova slučaja, a ukupan broj zaraženih od početka epidemije sada je blizu deset tisuća. Krizni stožer Federacije uveo je stoga restrikcije, pa će se od danas u zatvorenim prostorima moći okupiti 50, a na otvorenome sto osoba. Gotovo 40 država protekli je tjedan prijavilo rekordna povećanja broja zaraženih u jednome danu, što prema Reutersovim podacima pokazuje da je pandemija zahvatila sve svjetske regije. Južna Koreja je u subotu registrirala 113 novih slučajeva zaraze, a visoki stupanj pripravnosti uveo je i Vijetnam. A već četvrti dan za redom broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD-u veći je od tisuću. Do sada je od virusa u toj zemlji umrlo 145 tisuća ljudi, a zaraženo je preko četiri milijuna. Zbog velikog broja zaraženih počelo se raditi na smjernicama koje će odrediti tko će dobiti prve doze cjepiva protiv covida-19. Prvi nacrt trebao bi biti završen do kraja kolovoza i bit će otvoren za javnost. Ravnatelj Nacionalnog zdravstvenog instituta Francis Collins:

‘‘Nisam još vidio da se na ičemu ovoliko radi, kao što smo pokušavali i to i dalje radimo, kao na razvoju cjepiva. Vlada je pružanjem dodatnih resursa omogućila planiranje proizvodnje doza cjepiva, čak i prije nego što znamo hoće li ono biti djelotvorno.‘‘U svijetu je od početka pandemije zaraženo 16 milijuna osoba, a više od 640 tisuća je preminulo. Najpogođenije zemlje su SAD, Brazil, Indija i Rusija.