Osječko-baranjska

STUDENTSKI GRAD UNUTAR GRADA

U Osijeku završava izgradnja najsuvremenijeg studentskog doma u Hrvatskoj

U osječkom sveučilišnom Kampusu gradi se najveća i najsuvremenija zgrada studentskog doma u Hrvatskoj. Građevinski radovi ušli su u završnu fazu i trebali bi biti gotovi do listopada ove godine. Već su krenule i prijave studenata, koji bi u novi dom trebali useliti početkom sljedeće godine.

Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Pravi mali studentski grad unutar grada niknuo je u svega nekoliko godina u osječkom Kampusu, a nova zgrada studentskoga doma nanovija je figura u toj velikoj infrastrukturnoj sveučilišnoj slagalici. Radovi su ušli u sam finiš.

"Soboslikarsko ličilački, podne obloge, gips kartonske, sami finiš radova, koji ide zadovoljavajućom dinamikom. Na gradilištu ima 130 ljudi svaki dan. Pošto ima puno soba, svako se zavukao po svoj dio posla koji ima po terminskom planu i organizacijskom i evo radovi bi kroz nekakvih 2 mjeseca trebali biti završeni", kaže nam glavni inženjer gradilišta Darko Pavlović.

Potom još preostaje opremanje doma namještajem po mjeri za što je raspisan javni natječaj. Bit će to pravi studentski hotel s pet zvjezdica, moderne i suvremene arhitekture i sustavima energetske samoodrživosti.

"Sad stojimo ispred jedne fotovoltaične fasade, znači fasada koja proizvodi električnu energiju, predaje preko trafo stanice koja je u sklopu HEP-a u sustav distribucijske mreže. Isto tako je zanimljivost da dolje u podrumskim prostorijama postoje spremnici kišnice, koji posebnim sustavima cjevovoda vraćaju vodu u vodokotliće, znači za korištenje u sanitarnim čvorovima što spada dobrim dijelom u pametnu zgradu", kaže Pavlović.

Koja će uskoro postati dom za gotovo 800, manje ili više, pametnih studenata, koji će ovdje imati vrhunski studentski smještaj. Sobe na elektronske kartice, zajedničke prostorije za druženje i televiziju, čajne kuhinje, učionice i fitnes prostore. Zbog toga posebno se raduju i u upravi Sveučilišta.

"Vjerujem da će ovo biti novi poticaj budućim studentima da odaberu osječko sveučilište kao mjesto studiranja. Inače, radi se o studentskom paviljonu sa 796 kreveta, samo da kažem da oba studentska doma u Osijeku dosadašnja imaju 669. To znači da ćemo znatno povećati kapacitete. Do sad smo pokrivali otprilike 5 posto nedomicilnih studenata sa studentskim domom, s izgradnjom ovog paviljona to će biti negdje oko 12 posto", kaže prorektor za strategiju razvoja i financije osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Drago Šubarić.

A nije sve išlo glatko s realizacijom projekta. Radovi su duže vremena stajali zbog problema u kojima se našao bivši izvođač, a ove godine planiranu dinamiku poremetila je i koronakriza.

"Rokovi su malo prolongirani tako da vjerujemo da ćemo s početkom 2021. u siječnju primiti prve studente. Mi smo uspjeli za ovaj studentski paviljon dobiti kvote, tako da, natječaj je već raspisan, studenti se prijavljuju i oni koji dobiju smještaj u ovom domu od 1. listopada će dobiti subvenciju privatnog smještaja sve dok ne bude mogućnost da se usele u ovaj paviljon", kaže Šubarić.

Projekt je težak 174 milijuna kuna, kojega u stopostotnom iznosu sufinancira Europska unija, no zbog novog natječaja i ponude drugog izvođača od 191-dnog milijuna kuna, razliku je nadoknadilo Sveučilište i država, koji u strategiji razvoja imaju daljnju izgradnju osječkog Kampusa.

"Naš cilj je da sve sveučilišne sastavnice premjestimo u dogledno vrijeme u Kampus. Evo, nedaleko odavde uskoro će, ja vjerujem, početi radovi na novoj zgradi FERIT-a, zatim tu je Prehrambeno-tehnološki fakultet, Pravni, očekujemo da ćemo dobiti sredstva za završetak sveučilišne knjižnice, tako da će ovo stvarno postati jedan mali grad u jednom velikom gradu", kaže Šubarić.

Važno je to, nema sumnje, i za sam grad Osijek i Slavoniju, ali sve će biti uzalud ukoliko nam mladi i dalje nastave odlaziti i svojim stečenim znanjem, do kojega su došli u izvrsnim uvjetima u Osijeku, budu razvijali druge sredine i države u svijetu.