Osječko-baranjska

GRADSKA UPRAVA UZELA IM SREDSTVA

Osječke gradske četvrti i mjesni odbori jedni od najvećih gubitnika koronakrize

Gradske četvrti i mjesni odbori u Osijeku jedni su od najvećih gubitnika ovogodišnje koronakrize. Gradska im je uprava uzela gotovo sva planirana sredstva iz programa prioriteta održavanja i poboljšanja komunalne infrastrukture za ovu godinu i preusmjerila u druge svrhe, zbog čega će brojni planirani projekti ostati nerealizirani.

Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Potrebe su velike, a sada su ostali i bez novca za obično održavanje. U Gradskoj četvrti Gornji grad, koja obuhvaća sami centar Osijeka, ne skrivaju nezadovoljstvo takvom odlukom osječkog Gradskog vijeća i uprave Grada na čelu s gradonačelnikom Vrkićem. I njima su sredstva «srezana» na svega 100 tisuća kuna, a prema prvotnom planu računali su na više od 700 tisuća.

"I prvotni iznos od skoro 100 tisuća eura nije dostatan za neka veća uređenja na području naše gradske četvrti, jer kao što znamo naša gradska četvrt je najveća gradska četvrt, brojimo skoro 20 tisuća stanovnika i samo smo središte grada. Centar grada je lice grada i smatramo da se mora puno više ulagati u samo središte grada", kaže predsjednik GČ Gornji grad Antonio Lozančić.

Samo u održavanje nogostupa na području ove gradske četvrti planirano je bilo uložiti gotovo 550 tisuća kuna te još 75 tisuća u javnu rasvjetu. To je sada sve palo u vodu, a sa 100 tisuća moći će se napraviti tek minimalni zahvati. Polovica iznosa bit će utrošena na redovito održavanje dječjih igrališta i izgradnju igrališta u naselju Augusta Cesarca, a ostatak na nove klupe te opremanje Športsko rekreacijskog centra Heroji Rosinjače. U Gradskoj četvrti razumiju probleme grada zbog koronavirusa, ali je, smatraju, bilo i drugih načina za uštede.

"Moram biti iskren da je gospodin Ivan Radić imao jako dobru ideju, on je pozvao Grad Osijek da se odreknu vijećničkih naknada, da se odreknu naknada nadzornih odbora i upravnih vijeća, a ne da se ide u uštedu na uštrb gradskih četvrti i mjesnih odbora, jer na taj način grad Osijek zapravo umanjuje značaj vijeća GČ i MO, a to su legalno izabrana tijela", dodaje Lozančić.

U Gradskoj četvrti Gornji grad vjeruju kako će ovogodišnja umanjena sredstva biti i što prije nadoknađena, ali i da će konačno stići i neka veća investicija, koja je ovome dijelu grada itekako potrebna. Jedan od najvećih prioriteta na koji se  čeka već desetljećima je uređenje i rekonstrukcija Vijenca Josipa Kozarca.