Društvo

BROJANJE NAM JE POSTAO GLAVNI HOBI

Neslavni rekord: 219 novozaraženih, dvije osobe preminule; Beroš: Očekivano je

Opet smo oborili neslavni rekord, od pojave koronavirusa u Hrvatskoj bilježimo najveći broj novooboljelih u 24 sata - čak 219. Rekornih je i 1.520 aktivnih slučajeva. Na liječenju su 122 pacijenta, a 11 je na respiratoru. Nažalost imamo i dvije nove žrtve.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Brojanje nam je postao glavni hobi otkako se epidemija koronavirusa pojavila u Hrvatskoj. No ne samo nama, tako je u cijelom svijetu. Danas kod nas novi rekord - 219 novooboljelih i dvije osobe su preminule. Za ministra zdravstva Vilija Beroša to je očekivano:

​‘‘Bitno je napomenuti da je više od 35 posto su kontakti već poznatih bolesnika i to je dobro. Oko 25 posto dolazi iz noćnih klubova i određenih grupnih okupljanja, to su detalji koji su očekivani‘‘, rekao je ministar.

Najviše je novooboljelih danas pobrojala Splitsko-dalmatinska županija - 66, a najveći je broj u Splitu i Imotskom, rekla je Željka Karin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo:

"U Splitu je to uglavnom vezano za noćne klubove i druženja mladih. U Imotskom imamo podatak vezano za mlade i obiteljska okupljanja - krštenja i vjenčanja‘‘.

Potom slijedi Grad Zagreb gdje je potvrđeno 47 novooboljelih, izvijestila je Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar: 

"Od čega su 20 kontakti s prethodno oboljelim osobama, 13 su povratnici s godišnjih odmora, za osam osoba je negativna epidemiološka anamneza i šest slučajeva je još uvijek u epidemiološkoj obradi. Ukupno u Zagrebu je 450 aktivnih slučajeva, 959 je u samoizolaciji, devet osoba više se oporavilo u odnosu na prošli dan‘‘.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić rekao je da je na Zavodu Andrija Štampar jučer obavljeno rekordnih gotovo 600 testova, dok je u domovima zdravlja obavljeno 514 testiranja na COVID-19.

"Ovakva aktivnost pravi popriličnu gužvu u zdravstvenim ustanovama tako da sustav funkcionira otežano pod opterećenjem, ali odrađujemo svoj posao‘‘, rekao je Jelić.

Šibensko-kninska županija ima 24 novooboljela, Zadarska ima 20, Osječko-baranjska i Karlovačka županija imaju po 15,a Istarska županija uz 3 novooboljela, bilježi i jednu novu žrtvu, potvrdio nam je načelnik Istarskog stožera Dino Kozlevac:

"Jedna osoba je došla na hitni trakt Opće Bolnice sa simptomima, 1935. godište, u skladu s protokolom uzet joj je bris i čekala je u izoliranom prostoru dok ne dobiju nalaz brisa. Istovremeno dok je došao pozitivan nalaz osoba je i preminula na hitnom traktu. Nije došlo do kontaminacije djelatnika bolnice i nema nikoga u mjerama samoizolacije‘‘, rekao je Kozlevac.

Toliko o današnjim brojkama, sutra opet krećemo od nule i nadajmo se da bar u ovom području više nećemo obarati rekorde. Do kad ćemo brojati? Vjerojatno dok neki od glavnih igrača ne proizvedu učinkovito i prije svega cjepivo koje ne šteti.