Politika

NAJAVIO REGULACIJU RADA OD KUĆE

Aladrović: Mirovine su sigurne i stabilne

Ministri su se vratili s godišnjeg odmora, a uoči sjednice Vlade u Banskim dvorima odgovarali su na pitanja novinara.

Ilustracija   FOTO:StockSnap / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović govorio je o izmjenama Zakona o radu, u dijelu koji se tiče reguliranja rada od kuće.

"Moramo ga bolje urediti i definirati. Vrlo je neizvjesno što nas u kontekstu rada očekuje na jesen i hoće li se onaj scenarij iz ožujka i travnja ponoviti. Tada nas je to dočekalo lagano nespremne jer nismo mogli očekivati pandemiju."

Treba regulirati i ugovore na određeno te neodređeno vrijeme, a koliko će to sve skupa trajati ovisi o suglasju sve tri uključene strane, dodao je Aladrović. Odgovorio je na pitanje trebaju i građani biti zabrinuti za mirovine, plaće, radna mjesta?

"To sada za mirovine apsolutno ne. Mirovine su sigurne i stabilne. Rekli smo i ranije - to je zadnja linija obrane i sigurno do smanjenja mirovina neće doći. Što se tiče plaća trendovi pokazuju da one u zadnja tri mjeseca rastu. Broj zaposlenih je veći za oko 18 tisuća nego na početku koronakrize."

Sve više zemalja stavlja Hrvatsku na crvenu listu zbog rasta broja oboljelih tijekom turističke sezone.

"Ja bih osobno rekao da je dio političkih razloga, a dio zbog porasta broja oboljelih. Pokazali smo da se znamo nositi s krizom i u epidemiološkom i ekonomskom smislu. Siguran sam da ćemo to ponoviti i u sljedećim mjesecima. Što se tiče turizma, nadam se da će broj oboljelih početi padati pa da bi sezona mogla potrajati nešto duže."