Društvo

DVA TJEDNA UOČI NOVE ŠKOLSKE GODINE

Poznato kako će izgledati nastava i tko će morati nositi maske u školama

Dva je tjedna do početka nove školske godine, a nakon što je prošlu ozbiljno poremetila pandemija koronavirusa, Radna skupina Ministarstva znanosti i obrazovanja pripremila je preporuke i upute kako bi utjecaj sveprisutnog virusa bio što manji. Poznato je kako će nastava izgledati i tko će u školama morati nositi maske.

Ilustracija   FOTO:Taken / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Škola ide 7. rujna u svim županijama", najavio je resorni ministar Radovan Fuchs, a kasnije je pojasnio da će se za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole nastava organizirati po modelu tzv. balončića te da ni djeca ni učitelji neće morati nositi maske.

"Tko ulazi integralno u razred, u razredu su cijelo vrijeme. Ne izlaze niti pod odmorom van. Kontrolirano odlaze u sanitarne čvorove, njihova razrednica je cijelo vrijeme s njima. Zabranjuje se ulazak stranim osobama u samu školu i dovođenje djece odvija se do pred ulaz u školu gdje ih preuzimaju razrednici."

Predmetnu nastavu, pak, treba organizirati na način da učenici što manje dolaze u kontakt s drugima, rekla je koordinatorica Radne skupine ministarstva Ivana Pavić Šimetin.

"Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava, zatim rad u dvije smjene te da ne počinje nastava za sve u isto vrijeme nego razlomiti dolaske i odlaske iz škole, isto tako razlomiti vrijeme odmora. U razredima gdje će biti previše djece u odnosu na veličinu prostora, pogotovo ako će sve druge mogućnosti biti iscrpljene, može se razmišljati o organiziranju turnusne nastave."

Istaknula je da svaka škola i vrtić upute trebaju prilagoditi sebi uz praćenje osnovnih pravila i mjera koja vrijede za sveopću populaciju. Što se tiče maski bit će obavezne u nekim situacijama, kao na primjer na hodnicima škola, za učitelje ostalih predmeta razredne nastave poput engleskog ili za roditelje.

"Za učenike od 5. razreda osnovne škole i srednjih škola, kao i za nastavnike, u slučaju ako se neće uspjeti postići razmak u učionici od 1,5 metra, po mogućnosti 2 metra za srednjoškolce. Postigne li se takav razmak neće biti potrebne maske za učenike uopće."

Djeci se neće mjeriti temperatura kod ulasku u školu, ali apeliraju na roditelje da oni to čine. Ako će učenik razviti simptome u školi treba ga odvojiti od ostalih i pričekati dolazak roditelja. Pokaže li se dijete pozitivnim, učenici i učitelji koji su bili s njim u kontaktu idu u samoizolaciju.

Neke škole razmišljaju o maturalnim putovanjima, pa je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio da su prošli tjedan izdali preporuke za to:

"Smatramo da su maturalna putovanja u ovom trenutku, u ovakvoj epidemiološkoj situaciji rizičan događaj. Nikako ne preporučujemo da se putuje u inozemstvo, a ako se putuje u Hrvatsku da to bude na jedan dan, bez noćenja, kako bi se izbjeglo da se s ovim rizičnim situacijama, koje su na takvim putovanjima neminovne proširi koronavirusna infekcija upravo uoči škole."