Osječko-baranjska

SPAS OD LETEĆIH KRVOPIJA?

U srijedu i četvrtak aviotretiranje komaraca u Osijeku

Nakon nekoliko dana prepucavanja oko toga tko je kriv za novu najezdu komaraca u Osijeku i okolici, za koje vrijeme su ispaštali građani, konačno je donesena odluka o aviotretiranju. Spas stiže u srijedu i četvrtak.

Aviotretiranje   FOTO:Republika.eu
Piše: Jelena Grgić / Republika.eu

Grad Osijek je tijekom dana dobio preporuku od županijskog Zavoda za javno zdravstvo za aviotretmanom komaraca. Ona je prihvaćena i slijedi realizacija – najavila je zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš.

"Aviotretman će se održati sutra i prekosutra na sjevernom zelenom pojasu grada Osijeka, na potezu od Sarvaša do Josipovca. Sutra od 19 sati avion će poletjeti sa Zračne luke Klisa i obavit će se aviotretman na istočnom dijelu grada, prekosutra, u četvrtak, na zapadnom dijelu grada", rekla je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Gamoš je na izvanrednoj konferenciji za novinare zamolila da Zavod za javno zdravstvo preporuku za aviotretmanom uputi i okolnim općinama na području Osječko-baranjske županije jer, kaže, jedino tako zajedničkim djelovanjem se može postići veća učinkovitost. Traži uključivanje i drugih.

"Kako bi ovaj problem kvalitetno i dugoročno riješili svakako je nužno uključivanje viših instanci, mislim na Županiju Osječko-baranjsku i Vladu RH. Vlada je do sada u 3 navrata priskočila i uputila financijsku pomoć Osječko-baranjskoj županiji. Nažalost, riječ je o vatrogasnim mjerama. Kako bi dugoročno riješili problem ova pomoć treba biti kontinuirana, koordinirana i organizirana na svim razinama", kaže Gamoš.

Zamjenica osječkog gradonačelnika kazala je i kako je Grad dosada ispoštovao sve preporuke. Odgovorila je i kako će dva najavljena aviotretiranja koštati između 300 i 350 tisuća kuna, te zaključila kako je za suzbijanje komaraca dosada osigurano 2 milijuna i 400 tisuća kuna, najavivši da će se sljedećim rebalansom proračuna taj iznos povećati na 3 i pol milijuna kuna.