Društvo

RODITELJI SE BUNE, A MINISTAR ODGOVARA

Škola je obavezna, ako ih roditelji ne puste, djeca će dobiti neopravdane sate!

Bliži se početak školske godine, pandemija koronavirusa udara i dalje na sve strane pa se mnogi roditelji bune i ustraju u tome da im se dopusti mogućnosti izbora između dvije opcije - hoće li djecu slati u škole ili će nastavu pratiti online.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

''Ako smo država koja poštuje zakone, onda nam je jasno što kažu propisi vezani za dolazak u škole. Ako zakon kaže da je škola obavezna, onda je obavezna. Postoje iznimke kada se nastava može održavati na daljinu ili kod kuće. To su jasno izražene medicinske indikacije o kojima se raspravlja od slučaja do slučaja, pa se tako izvodi nastava u bolnici, kod kuće i slično. Dobivam u zadnje vrijeme ovakve mailove: ako se moje dijete zarazi u razredu pa nam prenese zarazu u kuću, onda ćemo svi biti u samoizolaciji, a za to ćete vi biti odgovorni. A što ako je obrnuto? Ako ste vi neodgovorni pa zarazite to dijete, a dijete onda zarazi druge? Živimo u vremenu pandemije, epidemije, koje svi zajedničkim naporima trebamo suzbijati. Djeca trebaju biti u učionicama, a opravdani i neopravdani sati primjenjivat će se kao inače'', rekao je za Jutarnji list ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Budući da je u uputama koje je izradila radna skupina Ministarstva obrazovanja navedeno da će se izbjegavati u školama miješanje grupa djece, upitno je što će biti s produženim boravkom u nižim razredima. Fuchs tvrdi da je produženi boravak u ingerenciji osnivača.

''On se zasad organizira za učenike od prvog do trećeg razreda osnovne škole, s tim da u prvom razredu uglavnom nema spajanja grupa, u drugom nešto više, a u trećem najviše. U skladu s novim mjerama i sadašnjim kapacitetima škola, u prvim razredima produženi boravak će sigurno ostati, vjerojatno i za učenike drugih razreda, ali ako osnivači ne budu mogli osigurati dodatnog odgajatelja za treće razrede, očigledno za njih produženog boravka neće biti'', rekao je ministar.

Objasnio je da će se nastava odvijati online u slučajevima da djeca i učitelji budu u samoizolaciji ili ako se razred dijeli u grupe pa jedan dio nastavu pohađa u školi, a jedan online. Potvrdio je i da će nastaviti sa školom preko TV-a, odnosno trećeg programa na HRT-u. Što se tiče skraćivanja školskog sata na 40 minuta, Fuchs tvrdi da osim u Zagrebu za tim nema potrebe. Zagreb je iznimka jer su neke škole oštećene u potresu.

''Ipak, ostavili smo mogućnost da osnivači, ako za to postoje opravdani razlozi, mogu i to zatražiti'', izjavio je Fuchs.