Osječko-baranjska

TUŽNA, ALI PONOSNA OBLJETNICA

29. godina od okupacije Bilja – bez istine nema ni normalnog života

U kasno ljeto 1991. godine palo je i posljednje neokupirano mjesto u Baranji u Domovinskom ratu – Bilje, a agresorska vojska došla je nadomak Osijeka. Mještani Bilja obilježili su tužnu, ali i ponosnu obljetnicu trećeg rujna, dana tijekom kojeg je u napadu jugovojske i pobunjenog srpskog lokalnog stanovništva poginulo 11 branitelja, a devet ih je odvedeno i ubijeno.

Piše: Dino Perković / Republika.eu

Treći rujna 1991. godine najtužniji je dan u povijesti Bilja. Tog dana u jutarnjim satima krenuo je napad srbočetničkog agresora na mjesto koje je branila tek šačica branitelja. Tu je bilo i 70-ak mještana koji su odlučili ostati i čuvati svoje domove naoružani tek lovačkim puškama, ali i s velikim srcem.

"No međutim četničke postrojbe, zaista četničke postrojbe, paravojne postrojbe potpomognute Jugoslavenskom narodnom armijom su izvršile jedan frontalni napad, minobacački napad, pješački napad i jednostavno nije bilo mogućnosti obraniti ovaj dio, tako da u tom trenutku poginulo je 11 hrvatskih branitelja, ostalih desetak, trinaest je zarobljeno, neki su razmijenjeni, neki su mučki, zvjerski mučeni i ubijeni i nakon toga su tijela pronađena na raznim stratištima", kaže kaže načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Načelnik je upozorio i kako sudbina jednog branitelja Bilja još uvijek nije poznata, ali i kako se u posljednje vrijeme nastoji minorizirati zločin koji je ovdje počinjen, a za koji još uvijek nitko nije odgovarao.

"Da, mi moramo reći tko je to učinio, istini moramo pogledati u oči, suočiti se s istinom, jer to je jedini način da se mi pomirimo, i da živimo normalnim životom. Ne kažem suživotom, jer suživot mi je nekako pregrubo zvuči, ali zaista mislim da mi smo multietnička zajednica i Srbi i Hrvati i Mađari ovdje trebaju živjeti ravnopravno, ali samo ako kažemo ono što zaista je i iznesemo istinu", kaže Cickaj.

Žrtve branitelja Bilja prisjetili su se na Dan sjećanja predstavnici općine, ministarstava, vojske i policije, Osječko-baranjske žuapanije, braniteljskih udruga i drugi. Održan je mimohod od središta mjesta do Parka hrvatskih branitelja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.