Politika

PREGLED TJEDNA

Iz Banskih dvora - nema da nema

Izuzmemo li koronavirus u zemlji i svijetu, ipak ima i drugih vijesti i događaja vrijednih spomena u tjednu iza nas. Samo u jednoj crti - brojke nas ovaj tjedan nisu poslužile, danima smo imali više od 300 novooboljelih od koronavirusa, pa samo na karti nekih europskih zemalja pocrvenili. Pregled tjedna pripremila Andrea Barać.

Ilustracija   FOTO:Filip Filipović / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Nema da nema, reklo bi se u Banskim dvorima pa je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio je da se nastavljaju mjere pomoći za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta.

"Nastavit ćemo s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, ova mjera maksimalno do dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose. Produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, to je ona mjera koja je također dvije tisuća kuna po radniku ukoliko su imali pad veći od 50 posto i odnosi se na sve sektore gospodarstva, a uključuje i otpis pripadajućih doprinosa. Najbitnije je da za one djelatnosti za koje smo znali da su ugrožene, mjera od 4 tisuće kuna, ona se nastavlja do 31. prosinca ove godine."

A sutra počinje nova školska godina. Puno nepoznanica, puno upitnika iznad glave, a na jedan upitnik nam je u Intervjuu tjedna Media servisa otkrio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Što ako bude učenika ili nastavnika koji će odbijati nositi maske u situacijama u kojima su obavezne? Na redu su nastavnici i ravnatelji, kaže:

"Prvo će obavijestiti roditelje, može poslati dijete kući, obaviti razgovore. To je put i pedagoška mjere koju treba primijeniti''

A ako je nastavnik u pitanju, isto će ga slati kući? 

''Njih ne poslati kući. Ne mogu vam generalno odgovoriti, da ne bi netko rekao da smo mi odavdje propisali sankcije, ali u nekakvom radnom procesu postoji određena subordinacija čelnog čovjeka, institucije i zaposlenika'', odgovorio je Fuchs.

Vratili su nam se s godišnjeg i saborski zastupnici. Na izvanrednoj sjednici su napokon raspravljali o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice koji bi trebao biti usvojen idućeg petka. Dok se premijer Plenković nada suglasju stranaka oko obnove, oporba ga upozorava na nedostatke poput, sporosti, fonda i nadzora trošenja sredstava. Marija Selak-Raspudić i Dalija Orešković posebno su se okomile na premijera.

"Čemu cijeli igrokaz u kojem smo svi pristali sudjelovati, mislim na igrokaz sa zakonom. Zašto se ponašate kao zakonodavni profiter?...Nikakve logike ni smisla ne vidim u pitanju, kao da ste prespavali razdoblje od potresa do danas. Imate najveći potres u zadnjih sto godina i s onim zakonom ne biste mogli riješiti ništa."

"Ovaj zakon je sve u svemu jedna velika laž. U zakonu se ne pripisuju se programi mjera i aktivnosti same obnove. Građani od toga neće imati koristi, ali ne sumnjam da će od toga imati koristi intimusi Vlade i Milana Bandića... Verujem da ćete promisliti kako bi bilo da sve ovo damo na provedbu Saboru. Koliko bi to trajalo 200, 300, 500 godina. Sve ovo što ste rekli o zakonu, koji toliko izlazi ususret, kojem država toliko toga uzima na svoja leđa je bezobrazno govoriti da je laž.

Nije moglo ni ovog tjedna bez Milanovićeva puta u Albaniju pa i nove sapunice s predsjednikom i premijerom u glavnim ulogama. Vjerojatno i tvorci Esmeralde razmišljaju u smjeru - e ovaj scenarij kradem. Predsjednik Milanović tvrdi da je rekao premijeru Plenkoviću ranije da ide na taj, po novome, službeni put.

''On je osobno od mene čuo u Kninu da idem u Albaniju gdje sam mu rekao čuj Andrej, idem tamo, bit će neke teme pa ćemo o tome tome razgovorati. Put je služben, privatan je bio samo u garderobi'', rekao je Milanović.

Malo se tu opet pošpotalo za HDZ-ov, ilitiga Vladin put u Helsinki, nazivalo se stranačkim dernečenjem, pa je Plenkoviću puknuo film.

"Drugi put kad ide u Tač isto neka ne spominje mene i moju obitelj. Nek se bavi sobom. Vrlo važan detalj. Mislim na Milanovića da budem sasvim eksplicitan."

A ima se čim baviti i Plenković. Nacional je doznao za novi detalj oko istrage u aferi vjetrolelektrane - nestala je memorijska kartica s kompromitirajućim razgovorima između Josipe Rimac s najmanje pet ministara. Hoće li biti smjena?

''Detalja o tome nemamo, osim ovoga što izlazi u medije sustavno i vrlo sočno. Kad ćemo znati sve detalje, sve je moguće", poručio je Plenković.

A SDP-ovci se spremaju za izbor novog vodstva. Predano je pet kandidatura, a Berinu vruću fotelju žele preuzeti Ranko Ostojić, Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Marin Percan i Željko Kolar.Kratko ćemo o sportu - Rakitić se vraća u Sevillu, drama oko odlaska Messija iz Barcelone završila je njegovim ostankom u Barceloni. A kada je regija u pitanju, spomenimo da je Milo Đukanović nakon 30 godina izgubio vlast u Crnoj Gori, a da su predsjednik Srbije Vučić i premijer Kosova Hoti u Washingtonu su potpisali sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa. Hoće li se i politički odnosi normalizirati - pred nama je da vidimo.