Vukovarsko-srijemska

PRIVEDENI U DORH

Penava pozdravlja uhićenja osumnjičenih za Ovčaru, ali mu je sumnjiv tajming

Dvojicu muškaraca uhićenih u Negoslavcima policija je prijavila za ratni zločin na Ovčari. Sumnjiči ih da su 20. studenog 1991. kao pripadnici srpskih paravojnih snaga sudjelovali u takozvanom špaliru smrti kroz koji su prolazili zarobljeni vukovarski branitelji i civili. Osumnjičeni su privedeni u državno odvjetništvo u Osijeku, a za njih je zatražen i istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su prvoosumnjičeni koji je tada imao 43 godine i drugoosumnjičeni, tada 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog '91. na poljoprivrednom dobru Ovčara s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su kao zarobljenici dovedeni iz vukovarske bolnice, izvijestili su iz policije. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozdravio je akciju, premda mu je, kako je rekao, sumnjiv tajming.

"Nažalost, naučili su nas kroz ovih 29 godina, da je sve podložno manipulaciji, pa i tajming koji je odabran da se izađe u javnost s ovim akcijama. Na kraju ono što je meritorno jesu pravomoćne osude, koje ne vidimo. Sve ovo drugo ispadne šarada, manipulacija, igrokaz, nažalost na ovim najbrutalnijim temama, onda je jasno što se događa s ovom drugim stvarima, poput Janafa, vjetroelektrana... Naravno da smo se već naučili da kad ovakve teme izlaze, da one izlaze kako bi se prikrile te stvari, kako bi se bacila kost među ljude i to je ono što me žalosti", kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Načelnik vukovarsko-srijemske općine Negoslavci Dušan Jeckov novinarima je, pak, rekao kako je policija privela osam mještana Negoslavaca te da je riječ o osobama koje su tijekom rata bile uglavnom zaposlenici Vupika. Inače, iz vukovarske bolnice nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. odvedeno je oko 260 ranjenika i civila, a njih 200 je dva dana poslije pogubljeno na Ovčari. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga i njihova imena nalaze se na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata.