Osječko-baranjska

ODRŽANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

OBŽ bori se protiv COVID krize raznim mjerama – vidljivi su prvi rezultati!

Izvješće o radu župana Ivana Anušića za prvih 6 mjeseci ove godine usvojeno je na sjednici Županijske skupštine bez rasprave vijećnika. Dobru reakciju županijske uprave na prvi val COVID krize prepoznali su svi, a sada se stidljivo pokazuju i prvi rezultati pravovremenih mjera potpora raznim granama gospodarstva.

Sjednica Skupštine OBŽ   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Županijske potpore gospodarstvu, poljoprivredi i kontinentalnom turizmu narasle su na čak 17 milijuna kuna, od toga samo gospodarstvu 11,2 milijuna kuna. Čak su i podaci o radnim mjestima u županiji ohrabrujući, unatoč velikoj krizi. Jedna smo od rijetkih hrvatskih županija koja ima povećanje broja zaposlenih.

„Imamo pozitivan trend 3 mjeseca zaredom nakon prvog vala koronavirusa u mjesecu ožujku i travnju, imamo povećanje broja zaposlenih, smanjenje broja nezaposlenih, ali bitno je reći da imamo povećanje broja zaposlenih. Otvoreni su novi obrti i ti obrti su otvoreni velikim dijelom zahvaljujući našim potporama, ali i onome što provodimo već par godina i ove godine nastavljamo – prekvalifikacija dugotrajno nezaposlenih osoba s područja naše županije u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

60% tih ljudi pronađe posao – dodaje župan. Raste i broj novootvorenih obrta u županiji. On je u odnosu na prošlu godinu veći za 240.

„Prije nekih 15-ak dana smo potpisali ugovore sa 146 poduzetnika kojima smo dodijelili 2 milijuna kuna bespovratnih potpora za ulaganje u unapređenje poslovanja. Još uvijek nam je otvoren javni poziv za poduzetnike koji su imali probleme vezano uz COVID za što je osigurano 5 milijuna kuna", rekla je pročelnica UO za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Župan Anušić po prvi je put izrazio zadovoljstvo rezultatima Vladinog projekta „Slavonija, Baranja i Srijem”, sa 10 konkretnih strateških projekata ukupne vrijednosti 3,3 milijarde kuna. Među njima izgradnju novog KBC-a Osijek, obnovu i modernizaciju Zračne luke Osijek, Gospodarski centar Osijek, a svi oni generiraju sekundarni razvoj ekonomije – napominju u županijskoj upravi. Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Industrijskoj zoni u Nemetinu, kapaciteta 3250 tona, a izgradnja počinje početkom sljedeće godine.

„Ovih dana očekujemo i objavu javnog natječaja za njegovu izgradnju, da je vrijednost cijele investicije preko 100 milijuna kuna. Da ćemo sredstva osigurati i vlastita, od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a preostali dio ćemo dobiti iz državnog proračuna", rekla je pročelnica UO za gospodarstvo Silva Wendling.

Početkom godine objavljeni su javni pozivi županije za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju. 113 je pozitivno pristiglih zahtjeva i ukupni iznos potpora koje će se dodijeliti je milijun i 487 tisuća kuna. Javni pozivi su još uvijek otvoreni i novca još ima – dodaje pročelnica. Planirana je i posebna mjera za male poljoprivrednike koji su naročito pogođeni pojavom epidemije COVID bolesti.

"Sukladno propisanoj proceduri, navedenu mjeru moramo prvo poslati u Ministarstvo poljoprivrede i dobiti njihovo prethodno mišljenje tako da ćemo ove godine objaviti još jedan javni poziv i nadam se da će ta potpora od 500 000 kuna osigurana u proračunu županije biti u cijelosti utrošena", dodaje Wendling.

Poznato je, Belje Plus kupuje osječki Meggle, a velika većina radnika ostaje raditi. Župan je iznio još jedan detalj.

"Nije javno rečeno, ali ja ću to možda uzeti si za pravo i reći ABC sir koji proizvodi Belje je jedan od najtraženijih proizvoda Belja i fali im i pogona i sirovine da bi se potražnja mogla zadovoljiti. Upravo će se izgleda povećati proizvodni kapaciteti u bivšim pogonima Megglea za ABC sir koji evo, je na neki način top brend Belja", rekao je župan Anušić.

Župan je na novinarski upit komentirao i tešku financijsku situaciju u „Glasu Slavonije”, izražavajući nadu kako će ova medijska kuća brzo naći način kako će prebroditi krizu i početi normalno funkcionirati.