Crna kronika

PRESUDA ZA FIMI MEDIJU

Sanaderu osam godina, HDZ odgovoran mora vratiti 14,7 milijuna kuna i platiti kaznu

Ivo Sanader, Mladen Barišić i Branka Pavošević su krivi, Ratko Maček oslobađa se optužbe, a HDZ je odgovoran za izvlačenje novca iz javnih poduzeća preko marketinške agencije Fimi Media, nepavomoćna je presuda Županijskog suda u Zagrebu na ponovljenom suđenju. Ipak, izrečene kazne su nešto blaže od prve nepravomoćne presude.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Ivo Sanader dobio je osam godina zatvora, u što će se uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, što je nešto blaža kazna u odnosu na prvu nepravomoćnu presudu kada mu je izrečeno 9 godina zatvora. No Vrhovni sud je poništio prvu presudu jer je izostala konfrontacija Sanadera i Barišića kao krunskog svjedoka. Barišić je današnjom presudom dobio dvije godine i 10 mjeseci zatvora, a Pavošević godinu i četiri mjeseca. HDZ mora vratiti 14,7 milijuna kuna, ali i platiti kaznu od 3,5 milijuna kuna. 

"Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za koruptivna kaznena djela, a Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi. Sanader je kao službena i odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj, Barišić je pomagao s namjerom, a Pavošević iskoristila položaj i ovlasti", obrazložila je sutkinja Irena Kvaternik.

‘‘Ja sam svoju dionicu odradio, sad je red na nekom drugom. Tako vam je to u životu‘‘. Tim je riječima 1. srpnja 2009. Sanader dao ostavku na mjestu premijera, a prema današnjoj presudi ispostavilo se da je u toj dionici od 2005. do 2009. pribavio sebi 14,6 milijuna kuna. 

Dodajmo da se Sanader ni ostali optuženici nisu pojavili na izricanju presude. Optuženici moaju platiti troškove postupka, a Sanader i HDZ solidarno 800 tisuća za vještačenja.