Osječko-baranjska

DOSTOJANSTVEN ISPRAĆAJ

Glazbeni oproštaj od Kiće diljem Slavonije i Hrvatske

Hrvatska se oprostila od Krunoslava Kiće Slabinca. Točno u vrijeme početka posljednjeg ispračaja na zagrebačkom Mirogoju na trgovima diljem Slavonije, ali i Hrvatske, upriličen je poseban glazbeni ispračaj za legendarnog Kiću.

Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Točno u 12 i 40, kada je započeo ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca na Mirogoju, krenula je i pjesma na glavnom osječkom trgu.

Pedesetak tamburaša zasviralo je za Kiću u njegovom rodnom Osijeku, pazeći na sve epidemiološke mjere, a okupilo se mnoštvo građana.

Bio je to poseban i jedinstven glazbeni trenutak, prožet velikom tugom i emocijama. Oprostili su se osječki tamburaši od svoga i našega Kiće dvjema pjesmama – Otišo je s mirisima jutra i Pjesmom rastanka.

"Posljednje što sam mu ja mogao dati da mu se odužim s pjesmom jer na njegovim pjesmama sam ja počeo. Jedan od najboljih pjevača, kojega sam ja najviše volio, cijenio, znači moj sav repertoar je počinjao sa njegovim pjesmama, i evo dao mi je Bog šansu da mu se odužim sa sve ono što je dobro učinio za naš Osijek, za našu Slavoniju, za našu prelijepu Hrvatsku", rekao je Stjepan Jeršek Štef.

"Kićo je bio jako duhovit tip, znao je kada što ubost, samo se okrene, mi počnemo "Hej bećari i bekrije", on poslije prve strofe ispriča koji vic i dalje idemo, nema stajanja. Žao mi je što je otišao, što ga više nema s nama, ali što možemo, takav je život", kaže Antun Nikolić Tuca.

A što bi tek Kićo rekao na sve ovo, što su mu pripremili njegovi prijatelji?

"Mislim da bi rekao one stihove iz pjesme jednom kada odem, ne plačite za mnom, nek nitko ne plače. On nije bio osoba koji je plakao, on je bio osoba za šalu, za vic, ali ono što je važno, netko me je danas pitao na radiju je li on bio rocker u duši ili tamburaš? Kićo je bio glazba, Kićo je nosio glazbu, on je sav bio glazba, dakle, što god da je uhvatio pjevati on je to pjevao vrhunski", kaže Željko Lončarić Žec.

Inače, inicijativi osječke podružnice Hrvatske glazbene unije pridružili su se i brojni drugi glazbenici diljem Slavonije i Hrvatske – u Đakovu, Valpovu, Slatini, Požegi, Županji i drugim gradovima i mjestima.

Po završetku glazbenog oproštaja na osječkom trgu okupljeni glazbenici i građani uputili su se na obalu rijeke Drave, gdje su u spomen na Kiću u rijeku bacili crvene ruže.