Osječko-baranjska

PRIČA POSTALA LEGENDA DOMOVINSKOG RATA

29 obljetnica pada Laslova – najveća obveza i dalje pronalazak svih nestalih

Čak 152 dana selo Laslovo bilo je neprobojna prva linija obrane grada Osijeka, no u danima nakon pada Vukovara, u studenom '91. godine sva sila srbočetničkog agresora usmjerila se ovdje. Na današnji dan prije 29 godina ovo je uporište unatoč nadljudskim naporima branitelja palo u neprijateljske ruke, a priča o proboju branitelja i civila kroz neprijateljske linije postala je legenda Domovinskog rata. U znak sjećanja na taj dan paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odana je počast poginulim u Laslovu.

Piše: Dino Perković / Republika.eu

Na današnji dan prije dvadeset i devet godina branitelji Laslova potpuno odsječeni od ostatka svijeta krenuli su u odvažni proboj kroz neprijateljske linije. U danima koji su prethodili odolijevali su napadima srbočetničkog agresora koji je nakon pada Vukovara krenuo na Osijek. No, do 23. studenog branitelji Laslova su bili u okruženju, bez komunikacije sa zapovjedništvom i gotovo bez streljiva. Samo tog dana poginulo ih je deset. Odlučeno je da preživjeli krenu u proboj, i to u neposrednoj blizini neprijatelja.

U obrani Laslova svoje živote dalo je 48 branitelja, a za njih, ali i za sve druge poginule danas su kod spomenika u parku branitelja u Laslovu položeni vijenci i zapaljene svijeće. Tom prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako još uvijek nije poznata sudbina dijela branitelja Laslova.

"Najveća rana i obveza i najviši prioritet nam je i nadalje pronalazak nestalih ovdje iz Laslova, 15 još uvijek neriješenih sudbina, i to nam ostaje prioritet u našem radu", kaže  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar Medved istaknuo je kako su nakon što su u Vladi i Ministarstvu branitelja na odgovarajući način regulirali pravni okvir za hrvatske branitelje, po prvi puta donijeli zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu, a sada je došao na red i rješavanje problema civilnih žrtava.

"Kako bismo zaokružili taj pravni osnov našeg djelovanja prema stradalnicima Domovinskog rata, to je naša obveza, to je naš dug prema našim hrabrim hrvatskim braniteljima, prema žrtvama Domovinskog rata i naglašavam u isto to vrijeme usmjereni smo ka izgradnji perspektive naše zemlje", kaže ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Među braniteljima Laslova, pa tako i onima koji su dali svoj život u obrani Hrvatske bio je i veliki broj pripadnika Mađarske nacionalne manjine kojima je danas također odana počast. Maratonci iz udruge «Glasnici istine», pak otrčali su dvadesetak kilometara od Osijeka do Laslova, gdje su također sudjelovali u obilježavanju ove obljetnice.