Društvo

STRUČNJACI SE PRIBOJAVAJU

Zbog korona-krize mladi će početi ''pucati po šavovima''

Vijesti o koronavirusu i broju umrlih svakodnevno su na televiziji, radiju, portalima. Nastava je malo u školi, malo online. Zatvoreni su kafići i disko klubovi, a zabranjene su i organizirane sportske aktivnosti. Sve to itekako utječe i na djecu i mlade, a stručnjaci se pribojavaju kako će tek početi „pucati po šavovima“.

Piše: Jelena Grgić / Republika.eu

Ne idem u školu, ne mogu u kafić, trening mi je otkazan – što da radim cijeli dan? Pitanje je to koje ovih dana zasigurno muči velik broj mladih.

Sve smo im oduzeli i zatvorili smo ih u kuće i njima je sada najteže, ističe subspecijalistica dječje i adolescentne psihijatrije, Katarina Dodig Ćurković.

Smatra kako su trenutačno najosjetljiviji mladi između 13 i 17 godina.

Cijelu situaciju otežava i organizacija nastave koja se stalno mijenja. Dok jedni pohađaju školu, drugi nova znanja usvajaju online.

Korona-kriza već je učinila svoje. I na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek su primjetili da sve više djece treba pomoć.

Doktorica Dodig Ćurković roditeljima koji su se također našli u ovom „novom-normalnom“ preporučuje strpljenje, da izdrže i pokušaju motivirati svoju djecu.

U svemu ovome dobro je ipak što se naši najmlađi zapravo ničega ne boje, jer možda nisu ni svjesni ozbiljnosti stanja kao odrasli. A kada sve prođe bit će i igre, i druženja, tuluma, svega onoga što donosi mladost.