Društvo

NA DOBROVOLJNOJ BAZI

U Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv koronavirusa

Danas će prva osoba u Hrvatskoj primiti cjepivo protiv koronavirusa u Domu za starije i nemoćne na zagrebačkoj Trešnjevci. Cijepljenju će prisustvovati i premijer Andrej Plenković te ministar Josip Aladrović.

Ilustracija   FOTO:Angelo Esslinger / Pixabay
Piše: Pixabay

Jučerašnji dan bio je u znaku dolaska nešto više od 9 tisuća doza cjepiva tvrtke Pfizer/BioNtecha. Prvo će se cijepiti najugroženije skupine: korisnici domova za starije, zdravstveno osoblja koje radi s Covid- pacijentima i djelatnici hitne medicine.

Za sada je to simbolična količina cjepiva koja se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna stizat će nam nove doze cjepiva.

Epidemiolog Krunoslav Capak dolazak cjepiva nazvao je najvažnijim događajem od početka epidemije. "Dolazak cjepiva ohrabrujuća je poruka i daje nadu u normalizaciju života tijekom 2021. godine" - poručio je premijer Andrej Plenković putem Twittera. Među prvima se neće cijepiti državni vrh, već oni kojima je to najpotrebnije, naglasio je premijer:

"Sada je na svima nama, a tu očekujem i potporu znanstvene zajednice da objasne građanima koristi od cjepiva. Živimo u 21. stoljeću, većina nas je cjepljena kao djeca, imuni na mnoge pošati koje su neke ranije generacije znale skupo koštati. Moramo racionalno pristupiti ovoj situaciji. Mislim da će se s vremenom najveći dio građana cijepiti."

Osim u našoj zemlji, cijepljenje kreće i u preostalih 26 zemalja članica Europske unije. Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen:

"Počinjemo raditi zaokret u teškoj godini. Cjepivo će biti dostupno istovremeno u svim zemljama članicama. Naši europski dani cijepljenja su dirljiv trenutak jedinstva i uspješna europska priča. Uskoro ćemo imati još cjepiva kada se pokažu sigurnima i učinkovitima."

Cijepljenje je dobrovoljno, ali stručnjaci savjetuju da bi bilo potrebno da se velika većina građana cijepi. Iako ono ne garantira stopostotnu zaštitu od koronavirusa, ublažit će simptome, pa bi takve osobe trebale razviti blaže oblike bolesti.