Politika

UKLJUČIO SE I USKOK

Trese li HDZ nova korupcijska afera?

Trese li HDZ još jedna koruptivna afera? Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik grada Oroslavja snimio je razgovor s članom predsjedništva HDZ-a Žarkom Tušekom i gradonačelnikom Emilom Gredičakom, na kojoj se čuje kako mu Tušek nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. I dok Tušek tvrdi kako je sastanak samo bio pokušaj da ga se diskreditira, ali i kako je sve bilo samo karikiranje, premijer poručuje "gruba je to politička pogreška".

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković   FOTO:Republika.eu / Media Servis
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Ja ti mogu logistički pomoći, ali zauzvrat sve te pomoći i logističke i svega ostalog, bi htio da sjednemo i da se onda dogovorimo ako uspijemo u tom nekom projektu, kaj bumo delali. Dal' tebe zanima neka javna dužnost? Ak' te zanima i o tome možemo razgovarati, to sad ti moraš meni reći" - samo je dio kompromitirajućeg razgovora koji je snimio Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik grada Oroslavja.

Za 24 sata, Šimunić je ispričao kako ga je na razgovor sa saborskim zastupnikom Željkom Tušekom, zvao gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. Sastanak je održan prije deset dana u klijeti gradonačelnika Gredičaka.

"Komunikacija koja je išla s pozicije kolege Šimunića je zapravo išlo za time da inicira sastanak samnom kako bi se mene na neki način osobno diskreditiralo i mene, ili moju stranku i moju organizaciju, uvelo u politički kontekst koji uopće nije točan. On je inciirao taj sastanak, on je tražio nekakve argumente za suradnju, on je tražio nekakve ponude sa moje pozicije. Mislim da sam bio više nego očito deklaratoran, načelan i više puta naglasio da mi nismo ovdje došli politčki trgovati što se jasno vidi iz fonograma tog razgovora", kaže Tušek.

"Šimunić je dao do znanja da je razgovarao s ostalim političkim akterima u Krapinsko-zagorskoj županiji pritom rekavši kako mu je potrebna podrška i partnerstvo", ističe Tušek dodajući i kako je niz argumenata koje je sam iznio, samo karikiranje.

"Nisam niti jednom riječju rekao da bih ja njemu financirao plakate, ali da sam mu spreman u tome logistički pomoći. Možda da mu iznađem potencijalnog donatora ili čovjeka koji bi mu u tome pomogao ako on ima želju biti aktivan na političkoj sceni Krapinsko-zagroske županije, ali sam mu također jasno dao do znanja da i sam neka traži svoje partnere, svoje sponzor, ljude koji će mu u tome pomoći", kaže Tušek dodajući kako ga nije sram ničega te mu je jedino žao njegove obitelji.

"Gruba je to politička pogreška", smatra čelnik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

"Nisam baš sad siguran da tu ima nekakvih velikih temelja za neku vrstu odgovornosti, ali budući da je riječ o snimci takvoj kakva je, da je taj razgovor vođen bez ikakve konzultacije sa bilo kime od nas. Radari u kletima ne funkcioniraju baš. Gotovo mi je nezamislivo uopće da se tako nešto dogodilo, ali evo događa se. Ne znam zašto i kako i s kojim ciljem. Ne vidim koja bi to bila poveznica političke platforme sa dotičnim gospodinom. Uglavnom, pogriješio je", poručio je premijer.

"Ovaj slučaj pokazuje koliko je korupcija metastazirala u HDZ-u", smatra MOST-ovac Nikola Grmoja, a Sandra Benčić iz Možemo! tvrdi kako je "jasno je što je Tušek radio i pokušavao".

"Očekujem da institucije poduzmu ono što je potrebno. Izgleda da će još jedan saborski zastupnik ostati bez imuniteta", smatra Grmoja. "Jer se ovdje radi o nekoliko kaznenih djela, od nezakonitog podmićivanja zastupnika, ali isto tako pokušaja trgovanja utjecajem. Dakle, nizom nekih koruptivnih kaznenih djela za koje bi gospodin Tušek svakako trebao odgovarati", dodaje Benčić.

Brzu reakciju DORH-a očekuje čelnik SDP-a Peđa Grbin, a da postoji opravdan razlog da se između korpucije i HDZ-a stavi znak jednakosti, smatra pak Dalija Orešković iz stranke Centar. Njena stranačka kolegica Marijana Puljak zaključno poručuje:

"HDZ uvijek ostaje HDZ. Ov je njihov 'modus operandi', ne samo pred lokalne izbore, ne samo pred parlamentarne izbore, nego i između izbora. To je nuđenje osobnih usluga, osobnih funkcija, kupovina vijećnika, kupovina ljudi, da bi zadržali svoj 'status quo i ovom državom upravljali na onaj način na koji upravljaju već 30 godina".

Uskok pozvao Šimunića na razgovor zbog afere oko snimke s HDZ-ovim zastupnikom

USKOK je na svojoj službenoj stranici objavio kako je na razgovor pozvao Viktora Šimunića, nezavisnog vijećnika iz Oroslavja, vezano uz snimku Žarka Tušeka, šefa krapinsko-zagorskog HDZ-a, kojom ga se optužuje za pokušaj političke trgovine. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Povodom brojnih upita novinara navodimo da je USKOK pozvao osobu koja je javnosti ukazala na postojanje snimke njegovog razgovora s jednim saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Oroslavja da dostavi raspoložive materijale i iznese svoja saznanja o predmetnom događaju. (26. 1. 2021.). USKOK će poduzeti sve mjere i radnje radi provjere relevantnih okolnosti konkretnog slučaja i potom će donijeti odluku o daljnjem postupanju."