Gospodarstvo

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI UPOZORAVAJU VLADU

Hrvatski građani su na rubu bankrota

Nezavisni hrvatski sindikati danas su uputili pismo Vladi RH i njezinom predsjedniku Zoranu Milanoviću, jer kažu kako je većina kućanstava na rubu bankrota.

Pixell
Piše: J.P. /Republika

"Poštovani gospodine Milanoviću,


i najnoviji pokazatelji o rastu troškova života u Hrvatskoj u mjesecu siječnju ove godine, od 5.2 posto i istovremenom padu prosječne isplaćene plaće zvone na uzbunu. Rezultati najnovijeg Gfk Barometra / Potrošačke klime pokazuju kako je za čak 58 posto hrvatskih građana financijsko stanje lošije u odnosu na godinu ranije. Zabrinjavajući je rast broja takvih građana jer je 2011. godine kod 47 posto građana stanje bilo lošije nego li godinu ranije dok je u godinu dana, odnosno 2012. godine taj postotak narastao za 11 postotnih bodova, na 58 posto. Istovremeno  raste i broj onih koji u ovoj godini predviđaju lošije financijsko stanje svojeg kućanstva. Tako ih je ove godine čak 42 posto dok ih je godinu ranije bilo 34 posto. Prošle je godine 28 posto građana prognoziralo manju potrošnju, a ove ih je godine čak polovica predvidjela manju potrošnju na kupovinu trajnih dobara. U Hrvatskoj prema tom istraživanju čak 46 posto kućanstava "jedva spaja kraj s krajem". Čak 82  posto građana očekuje porast cijena u narednih 12 mjeseci.

Istovremeno neto plaća za prosinac 2012. godine bilježi pad od 0,11 posto u odnosu na godinu ranije, odnosno sa 5.493,00 kune pala je 5.487,00 kuna. Krajem prošle godine prosječno je hrvatsko kućanstvo raspolagalo sa mjesečnim prihodom od 6.300,00 kuna dok mu je za zadovoljenje osnovnih potreba trebalo u prosjeku 8.955,00 kuna. Dakle, mjesečni je obiteljski prihod bio dovoljan za pokriće tek 70,35 posto rashoda. Pokazatelji govore kako čak 76 posto hrvatskih kućanstava ne raspolaže sa iznosom dovoljnim za pokriće osnovnih mjesečnih potreba.

Industrijska proizvodnja u prosincu 2012. godine bilježi pad od 5,6 posto u odnosu na prosinac godinu ranije.

Vlada i dalje vozi istim, krivim smjerom
Zadnji podaci govore kako je broj osiguranika pao na 1 432 740, a broj umirovljenika porastao na 1 217 692. Tako je došlo do daljnjeg pogoršanja broja osiguranika i broja umirovljenika i taj je odnos sada 1,18 : 1 sa trendom prema izjednačavanju toga odnosa.

Broj nezaposlenih danas iznosi 374 589. A kad se svim tim crnim brojkama pridoda i podatak kako je zadnjeg dana prosinca 2012. godine čak 245 441 građanin bio u blokadi zbog ukupnog duga od 17,68 milijardi kuna, onda ne samo da je stanje alarmantno i zvoni na uzbunu, nego je to i poziv na mobilizaciju i promjene gospodarskih i socijalnih politika. A Vaša vlada i dalje vozi istim, krivim smjerom. Nije li vrijeme da pozovete u pomoć, ali NE MMF, Svjetsku banku niti bonitetne agencije, čije savjete i promišljanja Vaša vlada očito previše slijedi (pa gledajte do kuda je to dovelo Hrvatsku!).

Još je Albert Einstein svojevremeno rekao kako "današnje probleme ne možemo riješiti istim načinom razmišljanja kojim smo ih stvorili" ili "za rješenje problema moramo prestati razmišljati na onaj način kao kada je problem nastao". Bez obzira na izvor koji tu izreku citira, očito je kako o njoj trebate promisliti. No, možda Vas to promišljanje dovede do Vama neželjenog zaključka kako nije rješenje problema samo u promjeni promišljanja već i onih koji tako promišljaju.

Ponor je na korak od nas
Vaša je vlada sve svoje krive postupke, propuste i loše poteze  naplatila i nastavlja naplaćivati od građana. Potezi i postupci i dalje su loši i krivi, ali građani ih više nemaju od čega i od kuda plaćati. Pa već odavno nemaju niti za sebe. Zar ste zaboravili onu staru izreku o magarcu kojega je vlasnik želio naučiti raditi i istovremeno živjeti bez hrane?! Ispočetka je sve dobro išlo, a onda je magarac uginuo. Iako se već većina građana osjeća pomalo poput toga magarca, ipak neće trpjeti izgladnjivanje zbog propusta i krivih gospodarskih i socijalnih politika Vaše vlade. Ne možete sve rješavati rezovima, rezanjima! Što ćete kad Vam ponestane materijala?! Više nije potrebno nikakvo biblijsko čudo da biste progledali kako to morate mijenjati. Ako to ovi Vaši ljudi ne znaju, onda se okrenite oko sebe – u Hrvatskoj ima i onih koji znaju, mogu i hoće drukčije. Ako ih ne možete naći u svojoj stranci i koaliciji, potražite šire. Pozovite ih, ali ne nastavljajte sa ovim krivim smjerovima, sa krivim politikama. Pred ponorom smo, ali za to nisu krivi radnici, odnosno građani. Zar Vam je doista toliko teško prihvatiti kako je Einstein bio u pravu? Pokažite i dokažite kako Vam je stalo. Ne nastavljajte istim smjerom jer ponor je doista na korak od nas.

S poštovanjem
Predsjednik Krešimir Sever"