Svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 maraka. Brojač je počeo sa radom 18. augusta 2012. godine.
23. Jul. 2013.
UG “Justicia” uz podršku Mreže ACCOUNT podnosi prijave protiv direktora i UO JU Zavod za zapošljavanje TK zbog sumnji na korupciju
Prema dokumentima koje posjeduju “Justicia” i Account, bivši direktor Šemso Berbić je tokom godina upravljanja ovom ustanovom, u više navrata, bez konkursa zapošljavao bliske rođake i prijatelje, kao i rodbinu političkih funkcionera iz TK

Udruženje građana “Justicia” uz podršku Antikorupcijske mreže Account podnijet će sutra prijave MUP-u Tuzlanskog kantona protiv Upravnog odbora JU Zavod za zapošljavanje TK i njenog bivšeg direktora Šemse Berbića zbog sumnji u postojanje nezakonitosti pri zapošljavanju u toj ustanovi.

Iz Udruženja “Justicia” kažu da je Berbić sve ovo radio uz politički podršku, a odmah nakon prvog mandata na mjestu direktora JU Služba za zapošljavanje TK, Berbić je postavljen za savjetnika, da bi nakon samo jednog dana Berbić postao v.d. direktora Službe.

Udruženje “Justicia” je dostavila Account-u dokaze o osobama koje su mimo procedura uposlene u vrijeme mandata Šemse Berbića.

Uglavnom se tu radi o bliskim rođacima i političkim kadrovima bliskim ljudima u aktuelnoj vlasti u Tuzlanskom kantonu i Službi za zapošljavanje TK.

Izvori koji su se obratili Udruženju “Justicia” tvrde da je Berbić tokom svojih mandata sam donosio Poslovnike o radu i Pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta, na koje mu je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK davalo saglasnost.

Ovakvim neregularnim zapošljavanjima u neravnopravan položaj je dovedeno skoro 100 hiljada nezaposlenih na području TK.

Podsjećaju da je u toku tri Berbićeva direktorska mandata u JU Služba za zapošljavanje TK nezaposlenost u ovom dijelu BiH porasla za 100 posto, dok je on isključivo servisirao potrebe kadrova političkih partija, odnosno njihovih porodica.

Udruženje “Justicia” predat će MUP-u TK svu dokumentaciju o nepravilnostima u radu bivšeg direktora Berbića i UO JU Zavoda za zapošljavanje TK.

Također će podnijeti i prijave protiv JP Pošte u Srebreniku i poslovnice Zavoda za javno zdravstvo TK u ovom gradu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, stoji u saopćenju UG "Justicia".