Društvo

Hrvatski dan liječnika

Malo ih je, ali su odlični

Danas se obilježava Hrvatski dan liječnika. Imaju svoje mjesto u društvu, ali ima ih premalo, ocijenio je u razgovoru za Media servis zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik...

Hrvatski dan liječnika   FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Hrvatski je dan liječnika. Obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje Hrvatskog liječničkog zbora. Zagrebački liječnici su u gostionici 'K caru austrijskom' pokrenuli inicijativu, iste godine Zbor je osnovan i bio je osmo nacionalno liječničko društvo u Europi. Zamjenik ministra dr. Cesarik ocijenio je kakav je položaj liječnika danas u Hrvatskoj.

"Danas je situacija s liječničkom strukom zadovoljavajuća; liječnici imaju svoje mjesto u društvu, u zdravstvenom sustavu. Liječnici su oni koji uistinu svoj život posvećuju liječenju svojih pacijenata", naglasio je Cesarik.

Kaže da povremeno neki pune medijske stupce, ali to su samo izuzeci. Trenutno su u Hrvatskoj 12 532 doktora medicine; 58% radi u bolničkom sustavu, 26,5 % u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a njih 10 % privatno. 'Nezgodna' je, kaže Cesarik, starosna struktura jer je čak 38% liječnika starije od 50 godina, ali to ni ne čudi s obzirom na to koliko traje školovanje. Traje cijeli život, zaključuje zamjenik ministra. Prema nekim procjenama, zdravstvenom sustavu nedostaje oko 4 tisuće liječnika. Cesarik je citirao čelnika Liječničke komore Hrvoja Miniga koji kaže da Hrvatska ima onoliko liječnika koliko proračun može platiti.

"Mislim da nedostaje liječnika, ali nema države u Europi koja može reći da joj ne nedostaje liječnika".Na kraju je svim kolegama uputio čestitku.

"Svim liječnicama i liječnicima, jer danas prevladavaju liječnice što je meni izuzetno drago jer su liječnice izuzetno dobre u obavljanju svog posla, čestitam njihov dan, Hrvatski dan liječnika", poručio je na kraju Cesarik.