Svijet

VATIKAN

Zadnji dan pontifikata Benedikta XVI.

Zadnji je dan pontifikata pape Bendikta XVI. Već sutra dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano sazvat će prvu opću kongregaciju kardinala koji će u idućem tjednu sjesti za stol i dogovoriti datum konklava. Papa se danas oprostio od kardinala kojima je poručio: "Među vama je i novi Papa koji će imati moju bezuvjetnu poslušnost".

Sveti otac na odlasku   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Media servis

Posljednji stisak Papine ruke, nekoliko toplih riječi i savjeta, blagoslov i pljesak.

Prije nego siđe sa svjetske pozornice i napusti svetu stolicu Papa Benedikt XVI. oprostio se od kardinala. U dvorani Clementina Apostolske palače zahvalio im je na podršci i obećao ostati s njima u molitvi.

"Nastavit ću vam služiti s poniznošću, naročito u idućim danima sve dok vas Sveti duh ne uputi u smjeru novoga Pape. Obećavam vam da ću ostati uz vas. Između vas je i budući Papa kojem danas obećavam svoju bezuvjetnu poslušnost, poniznost i poštovanje", rekao je Benedikt XVI.

Papa je sa svakim kratko progovorio. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je Papi na svemu što je učinio za Crkvu u Hrvatskoj, a potom je otkrio i što mu je Papa odgovorio.

"Rekao mi je: ja na osobiti način čuvam i nosim u svom srcu onaj susret s mladima na zagrebačkom Trgu. Bio je to susret zajedništva molitve i šutnje", rekao je  kardinal Bozanić za Hrvatski katolički radio.

Papa oko 17 sati zrakoplovom odlazi prema ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu gdje će se posljednji put pojaviti pred narodom, objašnjava vatikanist Silvije Tomašević.

"U 17:30 predviđeno je da nakratko pozdravi prisutne vjernike, a zatim se povlači u Apostolsku palaču. U 20 sati prestaje biti Papom. To će biti simbolično označeno time što će s vratiju na ulasku u Palaču otići dvojica švicarskih stražara", kaže Tomašević.

Benedikt XVI. u rezidenciji ostaje naredna dva mjeseca dok se ne završe radovi na zgradi bivšeg samostana unutar vatikanskih zidina, a gdje će se preseliti zajedno sa svojim osobnim tajnikom. Napuštanjem papinske dužnosti ostaje mu titula počasnog Pape i Njegove svetosti, gubi Švicarsku gardu, a čuvat će ga vatikanska žandarmerija. Kada će svijet dobiti novog Papu ovisi o datumu održavanja konklava, a već sutra kardinali počinju pripreme za prve dogovore, objašnjava Tomašević.

"Sutra će dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano uputiti pisma svim kardinalima da dođu na kongregacije koje će početi u ponedjeljak, 4.ožujka. Sumnjam da bi konklava mogla početi prije 11. ožujka", kaže Tomašević. 115 kardinala među sobom će birati novog Papu, kojem je potrebna dvotrećinska većina glasova svih elektora.