Svijet

SRBIJANSKI BIROKRATSKI TRIKOVI

Srbija po kratkom postupku riješila problem toksičnog mlijeka

Srbijanska je vlada, prenosi tportal.hr, odlučila promijeniti pravilnik o dopuštenoj količini aflatoksina u mlijeku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu i vratiti na 0,5 mikrograma, koliko je je bio prije prilagodbe europskim standardima, izjavio je u četvrtak srbijanski ministar poljoprivrde Goran Knežević.

Piše: Republika.eu/tportal.hr

Knežević je na tiskovnoj konferenciji naglasio kako je vlada dobila mišljenje od svih nadležnih i referentnih zdravstvenih, veterinarskih i sanitarnih ustanova da ta količina aflatoksina po kilogramu nije štetna niti ostavlja štetne posljedica po zdravlje.

"Te količine ne mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi, a omogućit će izvoz mlijeka u dvije trećine svijeta", objasnio je Knežević novinarima.

Knežević je istaknuo kako svojedobno donošenje pravilnika o dopuštenoj količini od 0,05 miligrama aflatoksina "nije bila obveza Srbije, već prepisivanje propisa Europske unije".
Knežević je potvrdio da je veterinarska inspekcija zabranila proizvodnju sirovog mlijeka na 73 farme, koje imaju ukupno 1.382 grla stoke.

Nakon što je tajnik za poljoprivredu vojvođanske vlade Goran Ješić prije 10 dana priopćio rezutatete laboratorijske analize o povećanoj razini aflatoksina u mlijeku, otkriveno je prisustvo toga toksina i u stočnoj hrani.
Srbijanska je vlada u međuvremenu službeno priopćila da iza afere stoje lobiji uvoznika stočne hrane i skupine koje žele osigurati uvoz genetski modificiranih poljiprivrednih proizvoda u Srbiju, navodi tportal.hr.