Putovanja

UŠTEDA ILI LUKSUZ

Zašto su niskotarifni prijevoznici tako jeftini?

Promatrajući ponekad stvarno niske cijene nekih zračnih prijevoznika, teško je ne zapitati se kako im uspijeva prevoziti putnike i k tome još ostvarivati dobit.

Ilustracija   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Putovnica.net

Razloga ima mnogo, jedan od njih je svakako korištenje sporednih zračnih luka, koje samim time svoje usluge i prostor naplaćuju manje. Na takvim letovima nema podjele na razrede, tj. oni praktički i ne postoje, čime se znatno štedi na prostoru ali i pogoduje boljoj popunjenosti pojedinih letova.


Njihove tarife skoro pa uvijek sadrže samo prijevoznu kartu, a u cijenu nisu uključeni hrana i piće. U cijenu karte uključena je samo ručna prtljaga i to strogo određenih dimenzija, tako da možete dodatno uštedjeti ako se pridržavate ovog pravila i višak odjeće ostavite kući.


Velika ušteda kod ovakvih letova ostvaruje se i minimalnim troškovima oglašavanja, kao i prodajom i ispisivanjem karata preko interneta, time izbjegavajući putničke agencije koje svoje usluge itekako dobro naplaćuju.


Kod ušteda, važno je napomenuti da su flote niskotarifnih prijevoznika obično vrlo mlade, što omogućava uštede na potrošnji goriva ali i na održavanju, jer mladi zrakoplovi trebaju i znatno manje njege.


Takvi letovi su i dvostruko brži od tradicionalnih, nema presjedanja, tako da u jednom danu mogu obaviti više, i ostvariti veći profit.


Bitna je odrednica takvih letova i manje kabinskog osoblja, a samim time je briga za korisnike na znatno nižoj razini i funkciji zadovoljenja temeljnih potreba putnika, bez dodatnih usluga i pretjeranog luksuza.


I na kraju, ukusi se razlikuju, a razloga za putovanje ima mnogo. Uštedjeti na karti ili uživati u luksuzu, izbor je na Vama…

Izvor: putovnica.net