Košarka

DINO RAĐA

Prave se zvijezde od igrača koji ne bi mogli igrati u ono vrijeme drugu ligu

Dino Rađa u intervjuu za crnogorsku Pobjedu otkrio je zašto se počeo baviti košarkom, tko mu je uzor, što misli o Draženu Petroviću te NBA-u i trenutnim događanjima u domaćoj košarci.

Dino Rađa   FOTO:Filip Brala/PIXSELL
Piše: Republika.eu/pobjeda.me

Donosimo najzanimljivije detalje iz razgovora crnogorskog novinara Neđeljka Kostića s jednim od najboljih hrvatskih košarkaša ikad, osvajačem dvaju olimpijskih srebra, svjetske bronce te dva europska zlata, Dinom Rađom

Za sebe kaže da nije jedan od onih koji je od malena znao da će kad odraste biti košarkaš, čak štoviše, kao mlađi bavio se vaterpolom, plivanjem i rukometom, a košarku je počeo trenirati zbog društva. Uzor mu je tada bio Željko Jerkov jer je tada bio to njegov domet kako kaže, nije bilo NBA na televiziji i mogućnosti da se vidi nešto više.

U reprezentaciji Jugoslavije bio je s Petrovićem, Kukočem, Divcem, Savićem, a evo što misli o toj slavnoj generaciji.

„Možda sam malo subjektivan, ali mislim da je to najbolja ekipa svih vremena koja se pojavila u Europi i malo šire. Možda je jedino onaj originalni američki dream team objektivno bio bolji od nas, ali bili smo ekipa koja bi sve druge dobila.

Meni je najveći gušt bio igrati sa Tonijem, mogli smo zatvorenih očiju igrati, mogli bi i dan-danas. S Divcem sam se slagao savršeno, s Draženom također… To je ekipa koju bih uvijek izabrao da igram s njom.“

Još i dan danas kaže kako stoji izjave da je Dražen Petrović najbolji europski košarkaš svih vremena.

No, kaže kako je današnja košarka puno drugačija.

„Pogledajte danas NBA, ne zna nitko igrati leđima ka košu. Talenata je jako malo, prije je svaka ekipa imala tri-četiri vrhunska igrača, a danas toga ne da nema, nego ekipa koja ima dva vrhunska osvaja titule.Prije s dva vrhunska mogao si se 'slikat'.“

O NBA-u kaže da je cirkus bez emocija s kojim uopće nije ostao impresioniran i jedva je čekao pobjeći otamo.

„Zato što je to jedan cirkus koji jednostavno ne odgovara mom mentalitetu. Oni tamo igraju za velike novce i njih ne zanima puno jesi li ti dobio ili izgubio utakmicu. Više – manje im je sve isto, izgube utakmicu 30 razlike, uđu u autobus, kockaju i ne zanima ih ništa. Ja sam naučio svaku pobjedu ili poraz proživljavati, tako da apsolutno mi to nije odgovaralo i jedva sam čekao pobjeći otamo.“

Nakon što je završio profesionalnu karijeru, postao je predsjednik KK Split i na toj funkciji bio je sedam godina. Sada više nije vezan za prvu i najveću košarkašku ljubav, tj. kaže da više uopće ne prati košarku.

„Sad da me pitate tko je prvi na ljestvici, nemam pojma. Jednostavno, ne vidim tu više istu košarku koju sam ja igrao. Ne vidim taj kvalitet, tj. to je toliko siromašno danas, prave se zvijezde od igrača koji ne bi mogli igrati u ono vrijeme drugu ligu. I onda ti dođe muka kada vidiš tako neke stvari, tko vodi našu košarku, kako je vode, jednostavno se distanciraš od svega i ne želiš ništa.

Sad da mi daš milijun dolara i pitaš tko je bio prvak Europe prošle godine, nemam pojma. Da mi kažeš: 'Tko je bio prvak prije dvije, tri godine', još manje. Niti pratim, niti gledam, stvarno me ne zanima“, rekao je Rađa.