Svijet

SIRIJA

Sirijski pobunjenici demantiraju da su dobili oružje iz Hrvatske

DAMASK/ZAGREB - Vođa sirijskih pobunjenika, general Salim Idris, demantirao je napise New York Timesa da su nedavno dobili oružje iz Hrvatske te poručio da im hrana i medicinska pomoć te paketi humanitarne pomoći koje im Sjedinjene Američke Države namjeravaju poslati, neće pomoći u borbi protiv režima predsjednika Bashara Assada...

Demonstracije u Siriji   FOTO:dpa/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Mi ne želimo hranu i piće, niti lijekove i zavoje. Kad smo ranjeni, želimo umrijeti. Jedino što želimo je oružje", rekao je Salim Idris. Opovrgnuo je medijske napise da su nedavno primili oružje iz Hrvatske, naglasivši da to nije točno jer su u "ozbiljnoj nestašici oružja i streljiva".

"Imamo velike probleme zbog toga, a jedino oružje koje imamo je ono koje smo pronašli unutar Sirije i koje smo oteli od Assadove vojske. Nije istina da smo dobili oružje iz Hrvatske", rekao je Idris.

Svjetske agencije prenose kako je hrvatski državni vrh, nakon objave da su sirijski pobunjenici naoružani hrvatskim oružjem, najavio povlačenje hrvatskih vojnika iz mirovnih snaga na granici Sirije i Izraela. Navode da Vlada strahuje da bi njihovi vojnici mogli postati meta sirijskih vlasti.

Bivši brigadir u Assadovoj vojsci poručio je i da se zbog nedostatka puno opasnijeg oružja, građanski rat u kojem je ubijeno više od 70.000 ljudi, protegnuo na gotovo dvije godine. Američki državni tajnik, John Kerry u četvrtak je najavio da će SAD u Siriju poslati dodatne pakete humanitarne pomoći vrijedne 60 milijuna dolara, kojima žele pomoći sirijskim pobunjenicima za rušenje Assadova režima.

U idućim danima, sličan korak očekuje se i od nekoliko europskih zemalja kako bi se povećao pritisak na sirijskog predsjednika da se povuče.

Rusija je kritizirala poteze zapadnih zemalja, poručivši da će se obećana pomoć samo intenzivirati sukob. Rusija je inače, bliski saveznik Sirije i oružjem opskrbljuje Assadove snage.