Gospodarstvo

SUVREMENA KRIZA

Dr. Slavko Kulić: „Narod smo bez ekonomske i nacionalne budućnosti!“

Poznati hrvatski ekonomski stručnjak i analitičar dr. Slavko Kulić ovih dana povlačeći paralelu između ekonomskih kriza koje su potresale prostore bivše SFRJ, a preslikavajući ih i uspoređujući s aktualnom hrvatskom zbiljom, podijelio je s hrvatskom javnosti svoja razmišljanja.

Slavko Kulić   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Republika

 Komparirajući društvenu i ekonomsku krizu iz osamdesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme vladavine jugoslavenske komunističke garniture, Kulić je naglasio da je kriza toga vremena bila „ekonomska i društvena“, dok je današnja kriza na početku XXI stoljeća tzv. „suvremena kriza“ koja ima samo ekonomska obilježja, jer je „nastala na temeljima konzumerizma“ koji je produkt bezdušnog  neoliberalnog kapitalizma koji ovladava cijelim svijetom.

Kada se ima na umu da je tzv. „konzumerizam“ izraz kojim se obilježava stav pojedinca , ali i cjelokupnog potrošačkog svijeta kojim se mjeri „sreća“ kako pojedinca, ali i nažalost sve većeg broja čovječanstva, ta činjenica tjera na razmišlja koja postavljaju pitanje zar smo zaista kao čovječanstvo osuđeno da će nam jedinica mjere za „dobro“ postati samo količina i obim materijalnih dobara? Da, nažalost je tako. Danas, u „modernoj“ Hrvatskoj, na pragu ulaska u Europsku Uniju, htjeli mi to priznati ili ne, žrtve smo iskrivljenog i deformiranog vrijednosnog sustava, kojim se polako ali sigurno poput „kuge“ širi Planetom, pa tako i Hrvatskom. Taj „konzumerizam“ o kojem Kulić govori posljedica je i produkt globalizacije, koja je  zahvaljujući učestalim ispiranjem mozgova naših bivših i sadašnjih vladajućih političkih elita izopačila i razmišljanja i malog hrvatskog naroda. Posjedovanje materijalnih bogatstava i dobara i samo profit, bili  su i ostali jedini interesi i prioriteti uske skupine hrvatskih tajkuna koji se okupljaju oko Hrvatske udruge poslodavac, od stvaranja hrvatske neovisnosti do danas.

Zbog toga je današnja kriza početkom XXI stoljeća samo ekonomska , ali nije i društvena, kaže dr. Kulić. Prema dr.Kuliću  današnja će hrvatska kriza postati društvena kada pređemo brojku od 500 tisuća nezaposlenih, a od čega nismo daleko. Toga časa će se društvo potpuno urušiti, jer prestaje društvena proizvodnja, koja je već krahirala. Mi već sada ulazimo u tu provaliju o kojoj svi šute. Ova kriza će biti duboko urušavanje, jer je država ostala bez svega što je bilo tradicionalno, socijalno, pa i nacionalno. Ostali smo bez konstrukta društva. Ovaj današnji politički i gospodarski sustav ne stoji iza pojedinca, a njegova je uloga da bude samo u funkciji kapitala. Ovo danas čak više i nije kriza. Kriza je stanje za koje se nadamo da je prolazno, a ovo danas je duboka neravnoteža između onoga što bi se trebalo stvarati i onoga što se objektivno troši. U ovoj „suvremenoj krizi“ čovjek ostaje bez egzistencijalne osnove i bez ikakve izvjesnosti i sigurnosti, ekonomske i nacionalne. Upravo to za nas u Hrvatskoj  predstavlja najgori i nenadoknadivi gubitak, jer se nemamo više čemu nadati. Ulazimo u egzistencijalnu tjeskobu, zaključuje poznati hrvatski ekonomski stručnjak i analitičar, dr. Slavko Kulić.