Osječko-baranjska

TENJA

Počinje gradnja nove tvornice za preradu voća i povrća

Nedavno, kao članica Klastera Slavonska jabuka, od deset suvlasnika utemeljena Poljoprivredna zadruga Slavonska jabuka, sa sjedištem u Tenji, ovih dana pokrenut će i svoju novu investiciju - gradnju I. faze tvornice za preradu voća i povrća u Poslovnoj zoni Tenja.

Ilustracija - poduzetnička zona Tenja   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika / Glas Slavonije

Kako piše Glas Slavonije vrijednost investicije je 6,5 milijuna eura, koji će se dijelom, kao jedne od prvih takvih tvornica, financirati kroz Mjeru 103 pretpristupnog fonda IPARD. 

Prema riječima Stjepana Zorića, predsjednika Klastera Slavonska jabuka, u svojoj prvoj fazi izgrađenosti nova će tvornica imati ugrađenu najmoderniju austrijsku i njemačku tehnologiju kapaciteta prerade 1.500 kg voća na sat, u prvo vrijeme industrijske jabuke, a kasnije i drugog voća, (višnje, breskve, kruške), a potom i povrća.

To će, uz postojeće manje takve kapacitete u Belom Manastiru i Nizi (u općini Koška), slavonsko-baranjskim proizvođačima omogućiti da sve svoje količine industrijske jabuke prerade “kod kuće”. Dakle, da ih više, kao do sada, pod izrazito nepovoljnim uvjetima ne moraju isporučivati najbližim prerađivačima u okolici Zagreba.

Već u prvoj fazi nova će tvornica ''donijeti'' i deset novih radnih mjesta. Kao finalne proizvode proizvodit će 100-postotoni mutni i bistri sok jabuke dok će voćnu pulpu, kao poluproizvod za proizvodnju sokova, džemova i pekmeza, sukladno već potpisanim ugovorima o dugoročnoj poslovnoj suradnji, isporučivati koprivničkoj Podravki.

Gradnjom nove tvornice u Tenji, Zorić očekuje ponovni rast interesa za sadnjom novih voćnjaka, poglavito jabuke, na području Osječko-baranjske županije.

U PLANU I ULO HLADNJAČA
A to će se, nakon što je Klaster Slavonska jabuka nedavno osnovao i tri nove poljoprivredne zadruge s osnovnim zadatkom pripreme novih razvojnih projekata za EU fondove (PZ Slavonska jabuka Tenja, PZ Jabuka Bizovac i PZ Fructus Aljmaš), posve sigurno i dogoditi kada Klaster izgradi i novu ULO-hladnjaču smještajnih kapaciteta 3.000 tona i distributivni centar za voće i povrće sa sortirnicom i pakirnicom u Poduzetničkoj zoni Nemetin.

Uvjeren je da bi upravo to bio iznimno značajan objekt za daljnji razvoj ovdašnjeg voćarstva. Naime, računa se da bi se u okviru njega, sadnjom dvostruko većih površina pod voćem od sadašnjih 500 hektara (jabuka, višnja, breskva), moglo stvoriti dodatnih tisuću radnih mjesta.